Lastekaitse Liidu pöördumine | Lapsed ei ole mitte ainult meie tulevik, vaid ka olevik

1. juuni 2021

Maia Brit (11 kuud). Foto: Kristina Kukk

Täna, 1. juunil tähistame lastekaitsepäeva esmakordselt kui riiklikku tähtpäeva ja lipupäeva. Mil moel saame üheskoos liikuda selle poole, et pilvitu lapsepõlv, mis on helge tuleviku nurgakivi, oleks aina rohkemate laste tänase päeva reaalsus? On ju lapsed mitte ainult meie tulevik, vaid ka olevik, olles täna, siin ja praegu meie kõrval koos oma rõõmude ja muredega. 

Laste vaimne tervis, nendega tegelevate spetsialistide puudus, vanemate toetamine, abivajavate laste märkamine ja sellest ka teada andmine on vaid mõned märksõnad, millest tahaks rääkida. Siiski on üks teema, mis Lastekaitse Liidu liikmete meelest väärib sel erilisel päeval erilist tähelepanu.

“Lapsed on meie tulevik”, on lause, mida tänapäeval kasutatakse palju. See on õige, kuid nad pole pelgalt meie tulevik, vaid ka olevik. Lapsed on siin ja praegu, samal ajal, kui meie, täiskasvanud, teeme sageli nende tulevikku puudutavaid otsuseid nende enda arvamust küsimata ja arvesse võtmata. Üheks näiteks on riigi otsus kärpida laste huvihariduse rahastust. Nimelt langeb kinnitamist ootava riigieelarve strateegia järgi huvihariduse ja -tegevuse toetus uuel aastal 14,25 miljonilt eurolt 7,25 miljonile eurole.

“Kas pole kummaline, et vähendame seda, mis aitab natukenegi leevendada olukorda, kus Eestimaa õpilaste akadeemilised tulemused küündivad parimate hulka, ent meie lapsed on selle kõige juures statistiliselt õnnetud ning oma vaimse tervisega hädas?”, kirjutas Lastekaitse Liidu noortekogu juht Triin Sooäär (17) hiljuti oma arvamusloos

Mis siis, kui vaataksime lapsi mitte ainult kui sihtgruppi, vaid võrdväärseid koostööpartnereid, andes neile sõna ning ka päriselt kuulates, mida neil öelda on? Hea arutluskultuur ning laste kaasamine neid puudutavasse temaatikasse on kuldtee, mille poole peaksime üheskoos liikuma. 

Enam kui aasta on möödas eriolukorra väljakuulutamisest ning pandeemia on puudutanud otseselt või kaudselt meid kõiki. Lapsed, lapsevanemad, õpetajad ja teised lastega töötavad spetsialistid on pidanud sel ajal palju pingutama, paljust loobuma ning on selle kõige juures väga hästi hakkama saanud. 

Tänase lastekaitsepäeva puhul soovime teha ühe suure tänukummarduse ennekõike lastele ning seejärel kõigile neid ümbritsevatele täiskasvanutele, kes annavad endast parima, et pilvitu lapsepõlv, mis on helge tuleviku nurgakivi, oleks üha rohkemate laste igapäevane reaalsus.  

Kallid lapsed! Me imetleme ja austame teid ning toetame teie püüdlusi ja tegusid nii tänasel lastekaitsepäeval kui ka igal teisel päeval.


Loe lisaks:

12.11.2020 HEA UUDIS: lastekaitsepäevast saigi riiklik tähtpäev ja lipupäev