ÕHTULEHT | KAS LIIGA OHTLIK POLE? ⟩ Isa pani 8-aastase poisi rooli, et temast mees kasvaks

17. juuni 2022

Elu24 toimetusele saadeti viide videole, kus teise klassi lõpetanud poiss sirgel asfaltteel autot juhib. Lugeja oli nähtust hämmeldunud ning palus asja uurida. Ajakirjanikud võtsid ühendust poisi isaga, kes rääkis, et tema laps oskab lisaks autole juhtida ka mopeedi, traktorit ja rekkat. Mis põhjusel poiss nii varakult roolis on ning mida arvavad asjast politsei ning Lastekaitse Liit?

Ajakirjaniku pöördumise peale juhtis Lastekaitse Liit tähelepanu sellele, et liikluseeskirjade teema kuulub Politsei- ja piirivalveameti vastutusvaldkonda, mistõttu õiguslikku aspekti hindavad nemad. Küll aga juhtis liit tähelepanu, et vastavalt nii ÜRO lapse õiguste konventsioonile kui lastekaitseseadusele, on esmane vastutus lapse õiguste ja heaolu tagamise eest lapsevanemal või last kasvataval isikul. Oleme veendunud, et vaatamata sellele, et laps võib vanema hinnangul osata autot juhtida ja pealtnäha võib olukord olla ohutu, ei pruugi see tegelikkuses nii olla. Täiskasvanu peaks olema see, kes oskab näha ohte ning hinnata neid õigesti. Täiskasvanud peaksid olema ka need, kes oma käitumisega annavad eeskuju nooremale põlvele, lastele. Kas selline vastutustundetu käitumine on aga eeskuju, mida me soovime näidata?

Täismahus artiklit saab lugeda SIIT.

Easysoftonic