Valmista lastele üks armas kaisupadi

28. aprill 2021

Kõmsi rahvamaja teeb saabuva lastekaitsepäeva puhul üle-eestilise heategevusliku üleskutse – meisterdada oma kätega armas kaisupadi, mis toob rõõmu asendushooldusel viibivatele lastele.

“Üleskutsega soovime teha kingituse lastele, kelle kodu asub kodust kaugel ehk nad viibivad asendus- või turvakodus,” ütles idee autor ja Kõmsi rahvamaja juhataja Lea Mäeorg, “Ettevõtmisega loodav emotsioon on kahepoolne ja laste siiras rõõm on see, mis loeb!”

Sotsiaalkindlustusameti andmetel viibis 2019. aastal aasta jooksul turvakoduteenusel kokku 784 last, neist 217 olid vanuserühmas 0-6. Eelmise aasta 1. detsembri seisuga elas asendushooldusel asendus- ja perekodudes 794 last, kellest 300 olid raske ja sügava puudega.

“Sel aastal soovime tõsta esile hooldusperedes elavate või lapsendatud laste ja noorte häält, teha see ühiskonnas kuuldavaks ning pakkuda poliitika kujundamise protsessi sisendiks,” ütles Lastekaitse Liidu projektijuht Ireen Kangro, kelle sõnul on liit viimas läbi uuringut, mille sihtgrupp on 10 – 16 aastased hooldusperedes või asenduskodudes (sh perekodudes) kasvavad lapsed. Uuringu eesmärk on teada saada laste osalemiskogemusi nende elu puudutavates otsustes.

“Kõmsi rahvamaja kogukonna südames tekkinud initsiatiiv on ääretult armas ja toetab Lastekaitse Liidu aasta teemat oma hingesoojusega,” nentis Kangro ning lisas, et see on ühtlasi justkui pai selle aasta juubilarile, Tallinna Lastekodule, kel täitub 20. tegevusaasta, “Tallinna Lastekodu on üks paljudest tublidest asutustest, kus pakutakse hoolitsust sügava ja raske puudega lastele, kes ei saa kasvada oma sünniperes.”

Kaisupatju saab Kõmsi rahvamajale saata veel täpselt kuu aega, 28. maini. Lastekaitsepäeva eel antakse kõik üleskutse raames saabunud kaisukad üle Lastekaitse Liidu esindajale, kellega koos toimetatakse need Tallinna Lastekodule ja teistele asendushooldus- ja turvakoduteenust pakutavatele asutustele.

“Selleks, et teha head, ei pea ootama jõule,” ütles Kangro, kelle sõnul on nüüd õige hetk võtta päev kaisulooma või pilvepadja meisterdamiseks. “Selleks, et meisterdaja hingesoojus jõuaks lapseni, kutsun üles lisama kaisukatele enda kohta väikese loo või mõne toreda soovi.”

Kingime üheskoos hingesoojust!


Loe lisaks:

Kõmsi rahvamaja kutsub üles meisterdama kaisukaid

Lastekaitse Liit viib läbi asendushooldusel kasvavate laste osalusuuringut