MEEDIAKAJASTUS I PERE JA KODU PODCAST: “Mida teha, kui kipud lapse peale ärrituma tihedamini, kui tunnistada julgeksid?”

26. november 2023

Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala ja Vaikuseminutite teadveloleku koolitaja ja lahenduskeskne coach Malle Rajangu käisid Pere ja Kodu taskuhäälingus otsimas vastust küsimustele:

  • Kuidas hoida vanemana oma tass täidetuna, et emotsioonid pea peal kokku ei lööks?
  • Millest tekib plahvatusohtlik olukord ja kas selle teket on võimalik ära tunda ja ennetada.
  • Millised igapäevaelulised praktikad aitavad pingetega paremini toime tulla?
  • Kuidas hoolitseda enda ja lapse närvisüsteemi rahunemise eest pärast “plahvatust”?

“Iga kolmas lapsevanem ähvardab oma last füüsilise karistusega. See statistika on päris hirmutav. Lastekaitse Liit on kampaania “Räägi minuga” ellu kutsunud selleks, et rääkida ja õpetada, kuidas saaks teisiti ja kuidas ka aidata vanemaid, et nad jaksaksid,” ütleb Lastekaiste Liidu juhataja Varje Ojala podcastis.

Ta lisab:  “Kui vanem on väsinud, ei ole tal kavatsust karistada, aga kui ta on raskustes või ta ei jaksa, võib vanem minna hirmutavat või karistavat teed. Me oma kampaaniaga tahame seda olukorda teadvustada ja pakkuda välja lahendusi, kuidas tulla paremini toime enda vaimse tervisega, sealt tulenevalt lapse heaoluga ning kuidas armastavat kiindumussuhet lapsega luua ja hoida.”

Äärmiselt vajalik on, et vanem ei lükkaks oma vajadusi tagaplaanile, kuni on nii kurnatud, et tahtmatult plahvatab.

Vaikuseminutite koolitaja Malle Rajangu annab lootust: „Teadveloleku harjutuste kohta on Tartu Ülikoolis tehtud üks uuring, milles leiti, et kui me teeme päevas 3 + 3 + 5 minutit teadveololeku harjutusi, siis stressitase vähenes ja kurnatuse tase samuti vähenes. Aeg endale ei pea olema midagi, mis võtab palju raha või aega, vaid oluline on lihtsalt võtta endale see aeg.“

Kuula saatest veel häid soovitusi ja õpi tehnikaid: PODCAST | Mida teha, kui kipud lapse peale ärrituma tihedamini, kui tunnistada julgeksid? – Pere ja Kodu (delfi.ee)