Lapse õiguste saadikute ja Lasteabi suvekool “Hakuna matata – ära muretse!” 2023

20. juuli 2023

10.-11. juulil kogunesid aktiivsed noored üle Eesti Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadikute ja Lasteabi korraldatud suvekooli, mis kandis pealkirja “Hakuna matata – ära muretse”. Kahepäevane laager leidis aset kauni loodusega Nelijärve Puhkekeskuses. 

Kõik laagrilised said esmakordselt kokku esmaspäeva hommikul Aegviidus, kus matkati ühiselt toimumispaika. Esmalt jagati kõigile toad, pakiti asjad lahti ning suunduti õue, et alustada lõbusate tutvumismängudega. Mängude ja vabaaja pausi järgselt toimus esimene inspireeriv loeng teemal “Hakuna matata – ära muretse”, milles näitleja Inga Lunge jagas ideid positiivsest ellusuhtumisest ja mõtteviisist. 

Laagris osaleja Tony märkmed loengust: “Võtta elu rahulikult — Hakuna Matata. Mõelda vähem sellele, mida teised teevad. Keskenduda endale ja positiivsele mõttemaailmale.” 

Lõuna- ja puhkepausile järgnesid loovustunnid MTÜ Loovustuba asutaja Christina Lään juhendamisel ning osalejad said teha erinevate vahenditega abstraktset kunsti kilele, paberkottidele ja -rullile.

Osalenud noor Marleen jagab muljeid loovustunnist: “Kunst ja loovad tegevused tegid mulle rõõmu ja andsid inspiratsiooni. See aitas mul avastada uusi ideid, mida ka ise kodus katsetada.”

Õhtupoolikul jagasid teadmisi Sotsiaalkindlustusameti Lasteabi teenusee juht Kai Hallik ning pereterapeut Helmer Hallik teemal “Mis on pereteraapia, perelepitus ja Lasteabi?”. Arutleti koos noortega, kuidas mõjutavad eelnevad generatsioonid lapse arengut ning paljudel  muudel teemadel. 

Lapse õiguste saadiku Marii Eleeni tähelepanek pereteraapia töötoast: “Oluline on mustrite murdmine.  On huvitav, kuidas peresuhted on väga suurel määral seotud lapse vaimse ja füüsilise tervisega.”

Laagripäev sai punkti tagasiside jagamisega lustaka bingo vormis ja lapse õiguste saadiku Mia-Ly korraldatud fotojahiga, kus igaüks sai proovile panna erinevad teadmised ja oskused. Lisaks leidsid koha erinevad seltskonnamängud, ujumine ja  jutustamine. 

Esimese päeva emotsioonid lapse õiguse saadikute Instagrami videos.

Teisipäeva hommikul, kohe pärast maitsvat hommikusööki, algas meediaeksperdi Inger Klensmenti töötuba teemal “Nutiseadmed, digisajand ja märkamine”. Noored said analüüsida oma telefoni ja sotsiaalmeedia kasutust, rääkida kaasa digimaailma puudutavates küsimustes ning aimu, kuidas ajakirjanik igapäevaselt töötab. Lisaks lahendati paarides mitmeid ülesandeid, mis olid põnevalt vormistatud mängudeks. 

Lapse õiguste saadiku Tuule mõttelend loengu kokkuvõtteks: “Väga huvitav oli kuulata kellegi perspektiivi, kes ise valdkonnas pikalt töötanud on. Tänu töötoale oskan ajakirjandust ja sotsiaalmeediat kriitilise pilguga vaadata.”

Noorte mõttetöö pandi proovile lapse õiguste ABC ideerünnakus, kus kõige enamate unikaalsete ideedega tiim sai aplausi osaliseks. Kõhud täis ja asjad kokku pakitud veedeti tagasisõidu eel vaba aega Nelijärvel nii paatidega aerutades, vesiratastega jalalihaseid treenides kui ka ujumisoskusi rakendades. Laager lõppes ühisel reflektsioonil, kus kogu suvekool kokku võeti ning edasisele võrgustikule mõeldi. 

Lapse õiguste saadik Aveli lausus suvekooli kohta kolm tähtsat märksõna, mis jäävad kahte päeva iseloomustama: “Uued perspektiivid, kaunid hetked (nii pilgule kui ka hingele) ja põnevad vestlused.”

Laagri kokkuvõte kaadrites on nähtav lapse õiguste saadikute Instagrami kanalil.

Lapse õiguste saadikute suvekooli korraldas MTÜ Lastekaitse Liit koostöös Sotsiaalkindlustusametiga. Suvekool viiakse ellu Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks!“ raames.

Kokkuvõtte koostas: Tony Tuisk (noor, Järva vald)

Fotod: Kai Toompuu ja Triin Sooäär

Tänusõnad koostööpartneritele: Nelijärve Puhkekeskus, SEIK kirjastus, Farmi, Coca-Cola HBC ning Lasteabi.