MEEDIAKAJASTUSED | Presidendilossi lipuväljakul toimus heategevuslik lastepäev

2. juuni 2022

Vabariigi president Alar Karis ja õiguskantsler Ülle Madise õnnitlesid presidendi roosiaias tunnustusauhinna „Lastega ja lastele“ tänavusi võitjaid.

Lapse Suure Teo auhinna pälvis Kurtna Kooli kuuenda klassi õpilane Carin-Anett Männik, kes tavatseb jõulude eel küpsetada hiiglasliku koguse (viimati üle 500) muffineid, et nende müügitulust osta haiglas olevatele vähihaigetele lastele meeneid ja maiustusi, mis rõõmustasid paljusid lapsi Tallinna Lastehaiglas ja Tartu Ülikooli Kliinikumis. Lisaks osaleb Carin-Anett ka vähihaigete laste päeva raames toimuvas heategevuslikus kampaanias, kandes rinnas kuldset linti ja juhtides oma kogukonnas tähelepanu vähihaigete laste olukorrale.

Muutuste looja tiitliga pärjati kaks inimest. Pille Vaiksaar ehitas Viljandis üles lapsekeskse perekodu, seisis erinevates ministeeriumides töötades selle eest, et erivajadusega lapsed saaksid käia kodu lähedal lasteaias ja koolis, viimased viis aastat aga juhtis Maarjamaa Hariduskolleegiumi, millest tema eestvedamisel sai professionaalne, arenev ja ühtehoidev organisatsioon, kus esikohal on lapse huvid ja vajadused. Füüsik Aigar Vaigu on pikka aega süstinud lastesse ja noortesse teadusepisikut. Ta on 12 juba aastat tegutsenud ülimenuka teadussaate “Rakett69” saatejuhi ja kohtunikuna, lisaks juhib noorematele lastele teadust tutvustavat saadet “Magus molekul”. Möödunud aastal avas ta koos mõttekaaslastega Rakett69 Teadusstuudiod, kus on teadust avastamas käinud juba üle 10 000 õpilase.

Laste- ja noortežürii preemia pälvis ALPA Kids OÜ, kes seisab selle eest, et aeg, mille laps nutiseadmes veedab, oleks hariv ja õpetlik. Võõrkeelse meelelahutuse asemel pakub ALPA Kids lastele eestikeelseid harivaid digiõppemänge. Mängud on loodud üheskoos õpetajate ja teaduritega ning lõimitud ekraaniväliste tegevustega. Mängudel on üle 60 000 kasutaja, sealhulgas üle 300 Eesti haridusasutuse. ALPA mängud aitavad eesti keelt ja kultuuri õppida nii välismaal viibivatel eesti lastel kui ka näiteks Ukrainast Eestisse saabunud lastel, kes soovivad õppida eesti keelt. Algust on juba tehtud ka ukrainakeelsete digiõppemängude loomisega, et aidata üle maailma kodust kaugele paisatud Ukraina lastel hoida sidet oma keele ja kultuuriga.

Elutöö preemia pälvis Maria Minhof, kes 20 aastat tagasi asutas MTÜ Maria ja lapsed, mis pakub lastele asenduskodu Ida-Virumaal Tudulinnas ning viimastel aastatel ka Rakveres. Üle kahe aastakümne on ta olnud hoolduspere ema, tema juures on kasvanud üle 50 lapse. Maria peres on turvapaiga leidnud lapsed, kes pole justkui kuhugi ja kellelegi sobinud – lapsed, keda on korduvalt ühest elukohast teise saadetud, kuid kes on vajanud oma ellu just seda ühte kindlat inimest, kes neisse päriselt usub ja tahab neid toetada.

Tunnustusauhinda annavad välja kaheksa laste heaolu väärtustavat organisatsiooni: MTÜ Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit, MTÜ Lastekaitse Liit, MTÜ Oma Pere, MTÜ SEB Heategevusfond, Sotsiaalkindlustusamet, Vabariigi Presidendi Kantselei ja Õiguskantsleri Kantselei.


Lastepäeva “Lastega ja lastele” jajastati järgmistes väljaanetes: