Täna avaldati Eesti Päevalehes ka Lastekaitse Liidu seisukoht psühhiaatrilise abi kättesaadavuse kohta

2. november 2020

Ekraanitõmmis: Eesti Päevaleht

Täna ilmus Eesti Päevalehes lugu “EKRE peab maailmavaatelist võitlust psühhiaatri juurde soovivate lastega”, alapealkirjaga “Riigikogu komisjon on patiseisus. Ükski poliitiline kompromiss ei tööta ja lapsed seni vanema nõusolekute arsti juurde ei saa”. Loos on avaldatud ka Lastekaitse Liidu lapse õiguste koordinaator Helika Saare kommentaarid . Täna keskpäeval rääkis Helika Saar kõnealusel teemal kaasa ka Vikerraadio otse eetris.

Aruelud psühhiaatrilise abi kättesaadavuse kohta kütavad kirgi ning on täna ka meedia huviorbiidis. Lisaks Eesti Päevalehele võttis teema pikemalt kajastada ka Vikerraadio: “Helika Saar ja Tõnis Mölder. Alaealiste õigusest pöörduda otse psühhiaatri poole”. 

Poliitiline julgus ja tahe

“Loomulikult vanem vastutab, ent me peame usaldama ka psühhiaatreid, oma ala erialaspetsialiste,” kinnitas Saar täna Vikerraadios.

Helika Saar: “Meie Lastekaitse Liidu Noortekogu tegi 19. oktoobril küsitluse, millele vastas 170 last üle Eesti. Sealt tuli välja ka väga palju näiteid selle kohta, kuidas kas kellelgi endal või siis kellegi tuttaval on olnud probleem, et laps ei ole saanud just selle pärast abi, et vanem on vastu olnud. Aga laps ei ole võib-olla ka julgenud öelda oma vanemale, sest need probleemid on tulnud vanemast endast. Ma arvan, et siin on usalduse küsimus. Ka professionaalide usalduse küsimus.
Meil ei ole aega oodata. Tõnis Mölder ütles täna, et arutelud toimuvad ja debatt läheb edasi. Loomulikult, suurepärane, et huvigruppe kaasatakse, aga nagu ütles ka Anne Kleinberg, kes on Laste Vaimse Tervise Keskuse juht, et mida kauem eelnõuga venitame, seda kauem peavad abivajavad ootama. Ja lapsed on praegu selle poliitdebati keskmes.
Mulle on alati meeldinud Islandi peaminister Katrín Jakobsdóttiri väide, et inimõiguste edendamine nõuab poliitilist julgust ja tahet.”

Eesti Päevalehe tänane lugu

Lastekaitse Liidu lapse õiguste programmi koordinaator Helika Saar on kempluse üle sotsiaalkomisjonis täiesti endast väljas. Tema arvates on absurdne, et EKRE nõuab lastele vanemate nõusolekut, kuigi nõusoleku andja võibki olla põhjus, miks laps üldse soovib psühhiaatri juurde minna. „Palju neid lapsi on, kes selle seaduse pärast psühhiaatri juurde ei lähe? Mina ei tea. Noored ise teavad selliseid, kelle ema pole nõus olnud, ja laps ei lähegi psühhiaatri juurde,” nentis Saar.

Kõikide peredeni, kus on vägivald, riik ei jõua. „Muidugi ei jõua,” rõhutas Saar üle. Ometi soovivad ka nende perede lapsed psühhiaatri juurde, isegi kui nende vägivaldne lapsevanem ei luba.
Saar tõi näite Nõmmelt: „Oli väike üheksa-aastane tüdruk. Kaks patsi peas, õppis viitele. Koolis oli vaikne ja kodustest asjadest ei rääkinud. Isa sõitis iga päev kenasti tütrele kooli vastu ja viis ta koju. Alles aastate pärast tuli välja, et isa konkreetselt piinas selles peres oma lapsi. Keegi ei märganud midagi.”

„Mina ütlen, et kui see eelnõu päästab juba ühe lapse, on see väga oluline. Ei tohi kellegi surmani oodata,” sõnas Saar.

Loe täispikka lugu tänasest Eesti Päevalehest: 
“EKRE peab maailmavaatelist võitlust psühhiaatri juurde soovivate lastega”


Lisainfo

02.11.20    Vikerraadio: Helika Saar ja Tõnis Mölder. Alaealiste õigusest pöörduda otse psühhiaatri poole
20.10.20  – Lastekaitse Liidu arvamus psühhiaatrilise abi kättesaadavuse kohta alaealistele
15.07.20  –  Delfi – Noorteorganisatsioonid: psühhiaatriline abi peab olema võrdselt kättesaadav kõigile, ka alaealistele