Lastekaitse Liidu aastakonverents keskendub positiivsele vanemlusele ja isa rolli tugevdamisele

18. november 2020


Sel reedel, 20. novembril toimub ministeeriumide ühishoones Lastekaitse Liidu aastakonverents, mille tänavuseks teemaks on “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse”. Kell 10 algav programm keskendub positiivsele vanemlusele ning on tänavu suunatud lisaks lastega töötavatele spetsialistidele ka kõigile lapsevanematele. Konverentsist teeb otseülekande
Delfi TV.

Kiired muutused ühiskonnas mõjutavad traditsioonilisi rollikäsitlusi ning nõuavad ka isa rolli lahtimõtestamist. “Me elame maailmas, mis muutub peaaegu igapäevaselt, mistõttu on vajalik ka lapsevanematena olla paindlik ja loov. Ühtlasi on aastatega muutunud ootused isadele ning suurenenud on isade osatähtsus laste kasvatamisel,” kirjeldas Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala.
       
Nii ongi konverentsi tähelepanu keskmes isa rolli tugevdamine perekonnas ja isapuhkuse toetamine, eesmärgiga aidata vanematel paremini kombineerida töö- ja puhkeaega, ühtlasemalt jagada hoolduskoormust ning tugevdada peresiseseid suhteid.

Reede päeva tuumaks on erinevate isade ausad kogemuslood õnnestumiste ja kriiside ületamiste kohta. Samas on võimalik kuulata sissejuhatavaid ettekanded nii folkloorist, statistikast, poliitikast kui ka juriidikast.  Ühtlasi saavad konverentsi kuulajad teada, mida õpib noortega koos klassisidususmatkal käies nende koduse elu kohta, millised on meie võimalused olla lapsele positiivne vanem olukorras, kus paarisuhe on keeruline või kuidas olla hooliv isa ka siis, kui seda algselt kohe ei oska.

Esinejate rivi koosneb sellistest nimedest nagu Marju Kõivupuu, Anet Müürisoo, Palbo Vernik, Karin Lõhmus-Ein, Sigrid Petoffer, Hannes Hermaküla, Hillar Petersen. 

Aastakonverentsi moderaatoriks on Lastekaitse Liidu projektijuht Ireen Kangro, kelle sõnul võtab konverentsi põhisõnumi hästi kokku samanimelises kampaanias osalenud isa, Kuldar Kullasepalt kuuldud soovitus teistele lapsevanematele. “Don’t give your family the rest of you, but the best of you. Pereliikmed väärivad ainult kõige paremat osa Sinust, alati. Kui Sul on peres kõik korras, siis on Sul ka muud asjad korras.”

  • 20. novembri konverentsi päevakava ja esinejad: www.lastekaitseliit.ee/isa/konverents-2020
  • “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” kampaania – kuus nädalat, kuus isa, kuus lugu: www.lastekaitseliit.ee/isa
  • Konverents toimub traditsiooniliselt lapse õiguste konventsiooni vastuvõtmise päeval. Tänavu täitub juba 31 aastat, mil ÜRO lapse õiguste konventsioon 20.11.1989 vastu võeti.
  • Lastekaitse Liidu aastakonverentsi otseülekande link: Delfi TV