Lastekaitsepäeval jagati „Lastega ja lastele“ tunnustusauhindasid

1. juuni 2016

Tänasel lastekaitsepäeval tunnustati neid, kes on oma algatuste või pikaajalise tegevusega  panustanud lastesse ja noortesse. Tunnustamise eesmärk on esile tõsta neid inimesi ja ettevõtmisi, kes on teinud laste ja noorte heaks enam, kui neilt oodatakse. Sel aastal esitati žüriile 99 kandidaati.

Tunnustuse „Lapse suur tegu“ ja noorte lemmiku tiitli pälvisid sel aastal  Merili Ginter ja Triin Karis. Merili ja Triin algatasid heategevusliku projekti „Väike panus, suur tegu“, eesmärgiga toetada diabeeti põdevaid lapsi ja noori. Noortežürii hinnangul on selline koolitöö kõrvalt teiste heaks tegutsemine eeskujuks ja väärib tunnustamist.

„Elutöö“ preemia pälvis armastatud nukunäitleja, lavastaja ja lastekirjanik Helle Laas. Tema loominguline panus lastekultuuri on jätnud sügava jälje, aastakümneid on ta olnud väikelastele suunatud teatri- ja kirjandusloomingu teerajaja, väärtustaja ja kandja, tema loomingu saatel on üles kasvanud mitmed põlvkonnad.

„Muutuste looja“ on esimese ja suurima tänavatantsukooli JJ-Street looja ja noorteühenduse Urban Style juht Joel Juht. Viimase 12 aasta jooksul on Joel mõjutanud enam kui 7000 noore elu, panustanud oma tegevusega noorsootöösse ja aidanud noori nende isiklike ja peredes olevate probleemide lahendamisel.

„Aasta pere“ tiitliga pärjati perekond Rand, kus pereema Svetlana ja pereisa Lauri on loonud kaks jalgpalliklubi ning koos pere vanemate lastega on oma igapäeva toimetuste kõrvalt pühendunud laste jalgpallitreeningutele, sealhulgas võimaldanud puudega lastel jalgpallist osa saada ning toetanud oma tegevusega puudega lapsi ja noori.

„Aasta tegu“ on Tallinna Laste Vaimse Tervise Keskuse loomine. See on kaasaegne, lapsekeskne lastepsühhiaatria kompetentsikeskus, kus saavad abi nii väikelapsed kui noorukid ning mille sõbralik ja ühtehoidev kollektiiv on dr Anne Kleinbergi juhtimisel pühendunud teadus- ja tõenduspõhisele tööle laste vaimse tervise parandamisel.

„Eripreemia“ kuulub sel aastal kauaaegsele füüsikaõpetajale Lilian Tambekile, kelle pühendumus, kirg oma aine vastu ja soov pakkuda lastele enamat on viinud ta koolitöö kõrvalt reaal- ja looduainete õppele keskendunud MTÜ Taibukate Teaduskooli asutamiseni.

Kolmandat korda toimuval tunnustussündmusel andsid laureaatidele auhinnad üle Riigikogu esimees Eiki Nestor, õiguskantsler Ülle Madise ning sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

Tunnustusauhinna „Lastega ja lastele“ algatajateks on mittetulundusühingud Lastekaitse Liit, Eesti Asenduskodu Töötajate Liit, Eesti Lasterikaste Perede Liit, Oma Pere, SEB Heategevusfond ja Õiguskantsleri Kantselei.

Ühiselt tunnustatakse häid inimesi ja ettevõtmisi juba kolmandat aastat. Tunnustusüritust 2016 toetab Hasartmängumaksu Nõukogu, Lennusadam, Paks Margareeta ja Maanteemuuseum.