Koolitus „Koostöös lapse heaks” toetab kohalikke koostöövõrgustikke

10. aprill 2024

MTÜ Lastekaitse Liit on alates 2018. aastast viinud omavalitsustes läbi koolitusi „Koostöös lapse heaks“ toetamaks kohalikul tasandil lastega töötavate spetsialistide multidistsiplinaarset koostöövõrgustikku. Multidistsiplinaarne koostöö muudab lapse aitamise tõhusamaks ja tulemuslikumaks.

Võrgustikutöö

Laste ja perede probleemid on ühiskonnas muutuvad ja lastekaitsetöö nõuab erinevates valdkondades lastega töötavatelt spetsialistidelt laialdasi oskusi ja teadmisi ning pidevat enesetäiendamist ja õppimist. Lapse abivajaduse ja heaolu hindamisel on sageli vaja koguda informatsiooni erinevatelt asutustelt ja spetsialistidelt, kes on lapse ja perega kokku puutunud. Oluline on omavaheline informatsiooni vahetamine ja koordineeritud koostöö. Toimiv võrgustikukoostöö on oluline tugi ka ennetustööks, aidates lastekaitsetöötajatel kiiremini probleemsetele juhtumitele reageerida.
Perioodil 2018 kuni 2022 on MTÜ Lastekaitse Liit läbi viinud 16 koolitust erinevates omavalitsustes üle Eesti. Koolituste kokkuvõtteks võib väita, et mured, millega võrgustikutöös silmitsi seistakse, on Eesti eri piirkondades üldjoontes samad. Koolitused näitasid, et haldusreformi käigus liidetud omavalitsustes on sujuva koostöö ja infovahetusega probleeme: osaliste ülesanded pole selged, puuduvad ühtsed regulatsioonid ja kokkulepped lapse kiireks ja asjakohaseks toetamiseks. Järelküsitluse andmeil mõjub koolitus hästi nii hoiakutele ja igapäevatööga seotule kui ka piirkonna võrgustikutööle tervikuna. Koolituste raames esitati kohalikele omavalitsustele ka soovitused koostöö ja infovahetuse edendamiseks.

KONKURSS LEIDMAKS NELJA UUT KOHALIKKU OMAVALITSUST, KELLE JUURDE KOOLITUSEGA TULLA AASTAL 2024!

2024. aastal on Lastekaitse Liit võrgustikukoolituste ülesehitust muutnud, kuid kontseptsioon jäänud samaks. Uued „Koostöös lapse heaks“ võrgustikukoolitused on endiselt 2-päevased, millest esimesel päeval tuleb võrgustikule appi Sotsiaalkindlustusamet ja teisel päeval aitab koostööd veelgi paremaks lihvida superviisor ja meeskonnakoolitaja Katrin Roosileht.

„Koostöös lapse heaks“ võrgustikukoolituse eripäraks on just lastekaitsetöötaja kesksus. Esimesel päeval tutvustatakse kõigile võrgustikuliikmetele Sotsiaalkindlustusameti koolitajate eestvedamisel lastekaitseametniku igapäevast tööd lähemalt, õpitakse kasutama uut lapse heaolu hindamise kolmnurka ja aidatakse selgeks saada iga võrgustikuliikme rollid lastega seotud menetlustes. Paremad teadmised lastekaitsetööst, rolliselgus ja ühtsed väärtused aitavad edendada valdkondadeülest koostööd laste heaoluga tegelevates võrgustikes.

Teisel päeval aset leidev Katrin Roosilehe juhitud meeskonnatööd arendav koolitus. Katrin Roosileht on lõpetanud psühholoogia eriala Tartu Ülikoolis, omandanud kriisinõustaja kutse ja superviisori kutse ning tegutsenud koolitajana üle 12 aasta. Katrini kohta on öeldud järgnevat:

„Katrinil on suurepärane omadus liituda grupiga, saavutada hea kontakt koolitusel osalejatega ning tänu tema suurele empaatiavõimele oskab ta igale osalejale pakkuda just selliseid suuniseid ja teejuhiseid, mis igas konkreetses olukorras töötavad kõige paremini. Katrini koolitused on sügavad ja emotsionaalsed – tõsised koolitusteemad on pikitud kvaliteetse huumori ja sooja südamlikkusega, koolituspäeva lõppedes on Katrin saanud grupiga nii “omaks”, et sageli kliendid soovivad koolitust jätkata jätkuprogrammiga just karismaatilise koolitaja tõttu.“

Koolituse tulemusena suureneb võrgustikuliikmete arusaam lastekaitsetöö sisust, selginevad rollijaotused, paraneb infovahetus ja multidistsiplinaarne koostöö nii ennetustegevustes kui abivajavate lastega seotud töös on tõhusam.

Koolitusi viime läbi ajavahemikul september – november 2024. Täpne koolituse aeg selgub kõigi osapooltega kokkuleppel.

Võrgustikukoolitusi viime läbi sel aastal NELI TÜKKI.

Kandideerimise lõpptähtaeg on 30.04.2024!

Ühe koolitusgrupi suurus on maksimaalselt 25 inimest omavalitsuse kohta.

Võrgustikukoolituse viime läbi teie omavalitsuses ja tuleme ise teie juurde kohale, muuhulgas aitame ettevalmistuste, võrgustiku kokkukutsumise, kohapealsete asjaajamiste ja kõige muuga, milles meie abi vajate, et antud koolitus toimuda saaks. Koolituse lõppedes koostame ka kokkuvõtte, mis aitab võrgustikul saavutatud edu hoida ja edasist koostööd hõlbustada.

Koolituse läbinud võrgustikuliikmed saavad ka sellekohased tõendid.

Oma soovist osaleda anna meile märku SIIN (klõpsa lingil)!

Küsimuste korral võtke ühendust MTÜ Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Anneli Valneriga e-kirja teel anneli.valner@lastekaitseliit.ee või helistades telefonil 53967885.

Loe lisaks ka eelnevate koolituste kokkuvõtteid:

Koolitusi toetab Sotsiaalministeerium läbi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks!“