Arvamus ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava 2014-2020 seirearuandele 2021. aasta kohta

16. mai 2022

Sotsiaaliministeeriumile

16. mail 2022 esitas MTÜ Lastekaitse Liit Sotsiaalministeeriumile arvamuse ühtekuuluvuspoliitika fondide rakenduskava 2014-2020 seirearuandele 2021. aasta kohta.

Kokkuvõte arvamusest

Kuna heaoluarengukava juhtkomitee täidab “Perioodi 2014–2020 struktuuritoetuse seaduse” § 33 toodud valdkondliku komisjoni rolli, siis arengukava juhtkomitee liikmena esitas MTÜ Lastekaitse Liit 2021. aasta seirearuandele omapoolsed tähelepanekud lähtudes lapse õiguste perspektiivist. Ühtlasi palus liit käesolevat arvamust käsitleda koos Lastekaitse Liidu poolt esitatud arvamusega 2020. aasta kohta, kus oli I peatükis antud tausta valitsevale olukorrale ja vajadustele, ning II peatükis tähelepanekud seirearuandele. Liit jääb eelnimetatud arvamuses esitatud tähelepanekute juurde.

Liit juhib oma arvamuses tähelepanu COVID ja Ukraina põgenike kriisile, mis on toonud ja toovad kaasa palju muudatusi igas valdkonnas, ka inimestes endis. Muudatuste mõjust laiemalt saab rääkida siiski täpsemalt tulevikus.

Eestis on tänase päeva seisuga ca 37 500 Ukraina sõjapõgenikku, kellest ca 35% on lapsed. Samas prognoosid räägivad 50-100 tuhandest põgenikust. Riigi kohustus on tagada, et Eestisse saatjata saabuvate ja esialgset eestkostjat vajavate alaealiste õigused ei jääks kaitseta. Kui vaadata laiemalt, siis mitte ühegi lapse õigused ei tohi jääda kaitseta.

Liit rõhutab suurema koostöö vajalikkust riigi ja omavalitsuste vahel, aga ka omavalitsuste vahel. Vaja on suuremat toetust laste vaimse tervise toetamisel. Omavalitsuste hakkamasaamise toetamine hakkab Ukraina kriisis olema võtmetähtsusega. Seega on tervitatavad meetmed, mis toetavad kohalikke omavalitsusi.

Arvamuses osutab liit kõrgendatud tähelepanu digikirjaoskuse, NEET-noorte ja HEV väikelahenduste suuremale toetamise vajadusele. Lastekaite Liit toetab lõpparuandes sedastatut, et ühelt poolt võimaldavad veebipõhised teenused kulusid kokku hoida, kuid on selge, et kõiki teenuseid sel viisil osutada ei saa ning nüüdsest tuleb kaotatud aeg tasa teha.