Arvamus Euroopa Komisjoni vanemluse tunnustamise algatusele

13. jaanuar 2023

Justiitsministeeriumile

MTÜ Lastekaitse Liit esitas 13. jaanuaril Justiitsministeeriumi arvamuse Euroopa Komisjoni ettepanekule: Nõukogu määrus, mis käsitleb kohtualluvust, kohaldatavat õigust, põlvnemisega seotud asjades tehtud lahendite tunnustamist ja ametlike dokumentide vastuvõtmist ning Euroopa vanematõendi loomist.

Lastekaitse Liit toetab algatust, kuna laste ilmajätmine nende õiguslikust seisundist ja teises liikmesriigis kindlakstehtud põlvnemissuhetest on vastuolus laste põhiõigustega identiteedile, mittediskrimineerimisele ning era- ja perekonnaelu austamisele, samuti nende parimate huvidega. Hõlbustades põlvnemise liikmesriikidevahelist tunnustamist, kaitseb see laste põhiõigusi piiriülestes olukordades ja tagab vanemastaatuse järjepidevuse liidus.

Erinevad uuringud näitavad, et praegused põlvnemise tunnustamisega seotud probleemid põhjustavad olukordi, mis rikuvad piiriülestes olukordades laste põhiõigusi ja muid õigusi. Näiteks selgus algatuse ettevalmistusfaasis korraldatud avaliku konsultatsiooni käigus, et vastajad puutusid kokku järgmiste takistustega: tegutsemine lapse seadusliku esindajana (59% vastajatest); lapse pärimisõigus (29%), hooldus- (24%) ja suhtlusõigus (17%), ülalpidamiskohustus (14%).  Seega võivad lapsed kaotada oma pärimis- või ülalpidamisõigused teises liikmesriigis või õiguse sellele, et üks vanematest toimib lapse seadusjärgse esindajana teises liikmesriigis sellistes küsimustes nagu ravi ja kooliharidus.

Lastekaitse Liit toetab Euroopa Komisjoni algatust luua õigusraamistik, mis sisaldab ühtseid õigusnorme rahvusvahelise kohtualluvuse ja kohaldatava õiguse kohta põlvnemise liikmesriikidevaheliseks tunnustamiseks, mis võimaldab lastel kasutada oma õigusi liidus ilma diskrimineerimiseta.

Kuula lisaks: