Eesti esindajaks Eurochildis saab Elisabet Kruusmets

17. märts 2022

Lastekaitse Liit ühes lapse õiguste saadikutega kutsus lapsi valima Eesti esindajat Eurochildi noortekogusse. 42% hääletanutest toetasid Kalamaja Põhikooli õpilast, Elisabet Kruusmetsa.

Veebruari lõpus said kõik lapsed vanuses kuni 18. eluaastat anda omapoolse hääle noorele, keda nemad usaldavad esindama Eestimaa laste huve Eurochildi noortekogus. Kõnealusele tiitlile kandideeris kokku kolm neiut – Elisabet Kruusmets ja Tuule Pihol Kalamaja Põhikoolist ning Aveli Heletuli Tõrva Gümnaasiumist.

Elisabet Kruusmets. Foto: erakogu

Elisabet Kruusmets. Foto: erakogu

“Ma olen nii õnnelik ja elevil, et sain nii ägeda võimaluse muuta paljude laste elusid,” rõõmustas värske Eesti esindaja Eurochildis Elisabet Kruusmets. “Olen tõeliselt tänulik oma rolli üle ja juba ootan kõiki ägedaid asju, mida Eurochildis teha saab. Eurochildis kavatsen kindlasti seista teemade eest, mis on mulle kõige südamelähedasemad: noorte vaimne tervis, kiusamisega võitlemine, lapsed erinevast religioonist või rassist, samuti LGBTQIA+ lapsed ja palju muud,” lisas ta ning tänas kõiki lapsi, kes hääletamisel osalesid.

Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadikute koordinaatori Triin Sooääre sõnul on tegemist ajaloolise sündmusega: “Esimest korda said kõik riigis elavad lapsed valida Eesti esindaja niivõrd olulise tähtsusega organisatsiooni nagu seda on Eurochild.” Tema sõnul jälgiti valimiste korraldamisel enim seda, et kandidaadid saaksid võimaliku reaalse kogemuse osaliseks. Viimast kindlustasid täpsete eesmärkide seadmine, mis valimiskampaanias oleksid mõjusad ennekõike konkreetsetele sihtgruppidele. “Oleme jõudmas ühiskonnani, kus laste teemadel on kõige suuremad eksperdid ennekõike lapsed ise,” ütles Triin rahulolevalt.


Eurochild on 2004. aastal loodud Euroopas lastega ja laste heaks töötavate organisatsioonide ja üksikisikute võrgustik. Eurochild püüdleb ühiskonna poole, kus kõik lapsed ja noored kasvavad õnnelikena, tervena, enesekindlate ja austatud isiksusena. Mõjutades selleks poliitikat, suurendades kodanikuühiskonna suutlikkust, hõlbustades vastastikust õppimist ning vahetades praktikaid ja teadusuuringuid. Eurochild lähtub oma töös ÜRO lapse õiguste konventsioonist.

Eurochildi noortekogu (Children’s Council (ECC)) on laste huvide ja hääle otsene esindatus Eurochildi töös. Liikmed teevad tihedat koostööd kohalike lastevõrgutikega, et viia nende arvamus Euroopa tasandile. Noortekogu on loodud 2017. aastal ja liikmemandaat kestab kaks aastat. Eesti eelmised esindajad on Dalia Doman ja Kärg Valner.