Seminari „Samal poolel – lapse poolel“ keskmes on lapsesõbralik lastekaitse

16. november 2018

Täna, 16. novembril, arutlevad Lastekaitse Liidu seminaril “Samal poolel – lapse poolel “ 150 lastekaitsespetsialisti üle Eesti teemal lapsesõbralik lastekaitse.

Lastekaitse peab olema kvaliteedilt selline, et see tagab lapse õiguse turvalisele kasvukeskkonnale, tasakaalus ja mitmekülgsele arengule ja erilisele kaitsele. Kõige enam mõjutab lapsi nende isikute suhtumine, kes lastega tööalaselt tegelevad ja kokku puutuvad. Lapse parimate huvide esiplaanile seadmise kontseptsioonist lähtuvalt on oluline, et individuaalne lähenemine oleks tagatud igas situatsioonis, igale lapsele ja tema perele. Väga oluline on, et professionaal oskab vaadata asju lapse seisukohast. Lapsesõbralikkust aitab tagada lastega tegelevate inimeste teadlikkus ja häälestatus.

Laste ja perede probleemid on ühiskonnas muutuvad. Lastekaitsetöö on oma olemuselt kompleksne ja seotud emotsionaalselt ning eetiliselt keeruliste juhtumitega. Seega nõuab lastekaitsetöö erinevates valdkondades lastega töötavatelt spetsialistidelt laialdasi oskusi ja teadmisi ning pidevat enesetäiendamist ja õppimist. Eesti vajab pädevaid lastekaitsetöötajaid, kes teevad oma tööd professionaalselt ja pühendumusega, ning kellel on piisavalt ressursse (teadmised, oskused, aeg, teenused, toetav ja rakendatav seadusandlus, toimiv koostöövõrgustik, kohaldatavad töövahendid) oma töö kvaliteetseks teostamiseks. Erinevatest uuringutest on selgunud, lastekaitsetöötajad soovivad muuhulgas lisateadmisi teemadel, mis puudutavad lapse küsitlemist, lapse ja lapsevanema kaasamist, lastekaitsetöötaja eetikat ja väärtusi, ning lapsesõbralikku menetlust.

Seminaril annab lapsesõbralikust menetlusest ülevaate Brit Tammiste Justiitsministeeriumist. Laste õiguste kaitse eetilised alused ja piirid on keskmes ettekandes, mille teevad Katrin Pihlap Sotsiaalkindlustusametist ja Kai Rannastu Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsioonist. EELK Perekeskuse juhataja Pia Ruotsala räägib, kuidas töö perega on lapsesõbralik, kaasav ja eetiline. Kiira Gornischeff Lastekaitse Liidust keskendub lapse perspektiivile ja osalemisele.  Kogemusettekande teeb Nõmme LOV lastekaitse peaspetsialist Kati Valma ja koolitusettekande paari-ja pereterapeut, psühholoog Helen Sööl, kes oma ettekandes peatub muuhulgas traumeeritud lapse küsitlemisel. Seminari modereerib Sotsiaalkindlustusameti lastekaitse osakonna KOV nõustamisvaldkonna juht Kadi Lauri.

Tegemist on järjekorras üheteistkümnenda tasuta seminariga õigusalaste seminaride sarjast „Samal poolel – lapse poolel“, mis on suunatud lastekaitsetöötajate pädevuse tõstmisele, ning mida MTÜ Lastekaitse Liit korraldab sellel korral koostöös Sotsiaalkindlustusameti, Eesti Advokatuuri ja Tallinna Ülikooli  Ühiskonnateaduste Instituudiga.

Seminar viiakse läbi Sotsiaalkindlustusameti ja Eesti Advokatuuri toel Lapse õiguste kuu raames. Lapse õiguste kuu kava leiad siit.