Täna, 6. veebruaril tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva

6. veebruar 2024

Turvalise interneti päeva eesmärk on pöörata tähelepanu digitaaltehnoloogia vastutustundlikule, lugupidavale, kriitilisele ja loovale kasutamisele. Eestis keskendutakse tänavu digitehnoloogia kasutusharjumustele ja sellele, kuidas saaksime oma nutiseadmeid targemalt, turvalisemalt ja ka tervislikumalt kasutada ning seda lastele ja noortele õpetada.

Turvalise interneti päeval korraldavad Lastekaitse Liit, Haridus- ja Noorteamet ning Tallinna Tehnikaülikool koostöös Telia Eestiga konverentsi „Targalt internetis: digitaalne heaolu ja vaimne tervis“. Konverentsi fookuses on laste ja noorte digitehnoloogia kasutusharjumused, sellega seotud raskused ja võimalikud lahendused.

„PISA 2022 andmetel kasutavad Eesti õpilased nutiseadmeid keskmiselt 60 tundi nädalas, mis on võrreldav 1,5 töökohaga. Digitehnoloogiarikkas keskkonnas toimetamisel muutuvad järjest olulisemaks digipädevus ja digitaalne heaolu, et me mõtleksime tehnoloogia kasutamisel ka oma vaimse ja füüsilise tervise ja heaolu peale,“ sõnab Tallinna Tehnikaülikooli küberturvalisuse vanemteadur Birgy Lorenz. „Digitaalse heaolu suurendamiseks tuleb meil üle vaadata, kuidas ja miks me digiseadmeid kasutame, ning leida viise, kuidas negatiivseid mõjusid vähendada ja positiivseid suurendada. Sealjuures on väga oluline lapsevanemate ja õpetajate positiivse eeskuju ning dialoog laste ja noortega,“ rõhutab ta.

Konverentsi avavad Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler Kristi-Vinter Nemvalts ja MTÜ Lastekaitse Liidu projekti Targalt Internetis koordinaator Malle Hallimäe. Plenaarsessioonis esinevad Ingrid Maadvere ja Rasmus Vau Gustav Adolfi Gümnaasiumist, professor Veronika Kalmus Tartu Ülikooli Ühiskonnateaduste instituudist ja Aivar Hiio Haridus- ja Teadusministeeriumist. Plenaarsessiooni diskussiooni juhib Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu infoturbe nõukoja juht ja Targalt Internetis nõuandva kogu liige Kalev Pihl. Konverentsi plenaarsessiooni ettekandeid saab vaadata otseülekandena Lastekaitse Liidu ja Telia Facebooki kanalist.

Lastekaitse Liit kutsub koole, lasteaedasid, noortekeskusi ja teisi lastega töötavaid asutusi turvalise interneti päeva tähistama ning korraldama veebruarikuus lastele ja noortele üritusi, mis suurendavad nende digipädevust ja süvendavad heade digitaalsete harjumuste kujunemist. Koolidel on võimalus osaleda 1.-6. klasside õpilastega digiohutuse ja küberturvalisuse võistlusel KüberNööpnõel ning 7.-12. klasside õpilasi ja tudengeid kutsub Tallinna Tehnikaülikool osalema küberpõgenemistoa loomise võistlusel. Rohkem infot leiab: www.targaltinternetis.ee.

Tänavu tähistatakse rahvusvahelist turvalise interneti päeva üle maailma enam kui 180 riigis. Eestis koordineerivad päeva üritusi Targalt Internetis projekti raames Lastekaitse Liit, Haridus- ja Noorteamet, Tallinna Tehnikaülikool ja Sotsiaalkindlustusamet.