Anija vallas algas kahepäevane lapse heaolu toetava võrgustiku koolitus

15. november 2022

15.-16. novembril toimub Kehra Raudteejaama hoones Lastekaitse Liidu koolitus “Koostöös lapse heaks!”, mida korraldatakse koostöös Sotsiaalkindlustusametiga. Sel korral Anija valla lapse heaolu võrgustikule suunatud koolitus on kokku juba kuueteistkümnes. Eelnevalt on koolitused toimunud Viimsi, Põltsamaa, Märjamaa, Lääne-Harju, Lääne-Nigula, Viru-Nigula, Saaremaa, Valga, Haljala, Kadrina, Türi, Mustvee vallas ning Kohtla-Järvel, Pärnu ja Paide linnas.

Anija valla koostöövõrgustikku ja spetsialiste koolitavad lastekaitse peaspetsialist ja PRIDE koolitaja Kati Valma ja kooliõde Inga Raudsepp. Koolitusel kasutatakse koolitusmooduleid, mis loodi 2016-2017 rahvusvahelise projekti MAPChiPP (Multidiciplinary Assessment and Participation of Children in Child Protection Proceedings: training program with modules and tool box, international network) raames, olles suunatud valdkondadevahelise koostöö ja lastekaitsetöö edendamisele. Spetsialiste toetab ja jõustab ka Sotsiaalkindlustusameti esindaja Maarja Kähr, kes räägib nii juhtumikorralduse põhimõtetest, sekkumisvõimalustest kui ka sellest, millist teavet on lastekaitsetöötajal vaja teada võrgustikult.

Lastega igapäevaselt töötavad ja kokkupuutuvad spetsialistid moodustavad toetava võrgustiku, kelle vaheline multidistsiplinaarne koostöö on alustala lapse igakülgseks abistamiseks. Koolituse esimesel päeval kõlas mitmeid jõustavaid mõtteid nii võrgustikutöö põhimõtetest, ennetamisest, märkamisest, koostööst, lapse heaolust kui ka sellest, kuidas spetsialistina ise terve püsida. „Inimeste ja lastega töötades on eelkõige oluline, et spetsialist jääks ka ise terveks, et olla suuteline teisi aitama,“ kõlasid mõtted koolituse esimeselt päevalt. Seejuures on äärmiselt oluline roll ka kohalikul omavalitsusel ja võrgustikuliikmetel, kes spetsialiste toetada ja jõustada saavad.

Võrgustikuliikmed peavad vajalikuks nii multidistsiplinaarset koostööd kui võimalust jagada võrgustikus oma parimaid praktikaid ja kogemusi, mis teevad lapse abistamise tulemuslikumaks. „Võrgustikutöö on laste abistamise tugisammas,“ leiab üks Anija valla koostöövõrgustiku spetsialist. Väärtustatakse kogemuste, töömeetodite ja kogemuste jagamist ning ühist panust probleemide ennetamiseks ning operatiivsemaks abivajava lapse juhtumi lahendamiseks.

“Laste ja perede abistamisel on oluline nii valdkonnasisene kui valdkondade ülene koostöö ning lapse ja pere toimetuleku toetamine terviklikult, et positiivne muutus saaks toimuma last igapäevaselt ümbritsevas keskkonnas,“ selgitab MTÜ Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Eliise Tiidussalu.

Lastekaitse Liit peab vajalikuks multidistsiplinaarse koostöö edendamist, võrgustikuliikmete jõustamist ja lapse heaolu koostöövõrgustike koolitamist, et abivajava lapse abistamine oleks võimalikult efektiivne ja tulemuslik. Koolitused toimuvad Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti “Koostöös laste ja perede heaks” raames ning neid viiakse läbi koostöös Sotsiaalkindlustusametiga.

Täpsemalt on koolitusest võimalik lugeda: https://www.tai.ee/et/sotsiaaltoo/koolitus-koostoos-lapse-heaks-toetab-kohalikke-koostoovorgustikke