Paides toimub kahepäevane lapse heaolu toetava võrgustiku koolitus

25. oktoober 2022

25.-26. oktoobril toimub koostöös Sotsiaalkindlustusametiga Paide Muusika- ja Teatrimajas Lastekaitse Liidu koolitus “Koostöös lapse heaks!” lapse heaolu toetavale multidistsiplinaarsele koostöövõrgustikule. Paide linna lapse heaolu võrgusikule toimuv koolitus on järjekorras viieteistkümnes, eelnevalt on need toimunud Viimsi, Põltsamaa, Märjamaa, Lääne-Harju, Lääne-Nigula, Viru-Nigula, Saaremaa, Valga, Haljala, Kadrina, Türi, Mustvee vallas ning Kohtla-Järvel ja Pärnu linnas.

Paide linnast ja Järvamaalt osaleb koolitusel ligi paarkümmend spetsialisti, keda koolitavad lastekaitse peaspetsialist ja PRIDE koolitaja Kati Valma ja kooliõde Inga Raudsepp. Koolitusel kasutatakse koolitusmooduleid, mis loodi 2016-2017 rahvusvahelise projekti MAPChiPP (Multidiciplinary Assessment and Participation of Children in Child Protection Proceedings: training program with modules and tool box, international network) raames, olles suunatud valdkondadevahelise koostöö ja lastekaitsetöö edendamisele. Koolituse teisel päeval teeb osalejatele ettekande ning toetab võrgustiku spetsialiste ka Sotsiaalkindlustusameti esindaja Jane Koppel, kes räägib nii õigustest, juhtumikorralduse põhimõtetest, sekkumisvõimalustest kui ka sellest, millist teavet on lastekaitsetöötajal vaja teada võrgustikult.

Lapsega töötavad ja vahetult kokku puutuvad spetsialistid moodustavad toetava võrgustiku, kelle vaheline multidistsiplinaarne koostöö tõhustab märkamist, ennetamist, koostööd ja lapse terviklikku abistamist. Paide linna lastega töötavad spetsialistid peavad multidistsiplinaarset koostööd vajalikuks just lapse heaolu tõhusamaks tagamiseks, lapse mitmekülgsemaks abistamiseks, probleemide ennetamiseks ning operatiivsemaks abivajava lapse juhtumi lahendamiseks. Koolituse esimestel tundidel tõi Paide lasteaia direktor Grisly Kuuskler välja positiivseid näiteid koostööst, tunnustas eelnevalt kogetud lastekaitsetöötaja neutraalset lähenemist lapsevanemale ning jagas kogetut, et lastekaitse aitab lisaks lapsele terviklikult ka perekonda. “Töös laste ja peredega on esmatähtis toetada lapse ja pere toimetulekut terviklikult –  laste ja perede abistamisel ei saa üle ega ümber nii valdkonnasisesest kui ka valdkondade ülesest koostööst,“ rõhutab MTÜ Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Eliise Tiidussalu.

Lastekaitse Liit peab vajalikuks multidistsiplinaarse koostöö edendamist ja lapse heaolu koostöövõrgustike koolitamist, et abivajava lapse abistamine oleks võimalikult efektiivne ja tulemuslik. Järgmine koolitus on kavas juba novembris Anija vallas. Koolitused toimuvad Sotsiaalministeeriumi sotsiaalse partnerluse projekti “Koostöös laste ja perede heaks” raames, koostöös Sotsiaalkindlustusametiga.

Täpsemalt on koolitusest võimalik lugeda: https://www.tai.ee/et/sotsiaaltoo/koolitus-koostoos-lapse-heaks-toetab-kohalikke-koostoovorgustikke