Kontrolli lastega töötaja tausta!

5. oktoober 2022

Seksuaalkuriteos süüdimõistetud lapsehoidja. Kehalises väärkohtlemises karistatud treener. Need on päris lood siitsamast Eestist. Iga selline inimene võib lapsi ohustada.

Lastega töötavate inimeste taustakontrolli tegemine muutus lihtsamaks. Taustakontroll võimaldab tagada, et lastega vahetult kokku puutuvatele kutsealadele ei satuks tööle või vabatahtlikuna tegutsema inimesed, kellele see on mõne varasema süüteo tõttu keelatud.

Lastega töötamise piirangu ja taustakontrolli tegemise võimaluste tutvustamiseks alustas justiitsministeerium kampaaniat „Kelle palkad lastega töötama? Kontrolli tausta“.

Me saame lapsi kaitsta, kui teeme uutele töötajatele ning juba lastega töötavatele kolleegidele regulaarselt taustakontrolli. Kontrolli tuleb teha inimesele, kes oma töös või kutsetegevuses lastega vahetult kokku puutuvad. Lastega tegelevatel ja töös muul moel kokku puutuvatel organisatsioonidel on see seadusega ette nähtud kohustus.

Kui varem oli tööandjal lastega töötavatele inimestele taustakontrolli tegemine aeganõudvam, siis äsja jõustunud seadusemuudatusega on see nüüd lihtsam. Taustakontrolli tegemise õigus on nüüd ka lapse seaduslikul esindajal. Alates 1. oktoobrist on tööandjal ja lapsevanemal võimalus tõhusamalt kontrollida seda, et lastega ei töötaks inimesed, kellele see mõne süüteo tõttu keelatud on. Seadusmuudatused laiendasid ja sõnastasid selle kohustuse selgemalt. Lisaks loodi võimalus lastega töötavate inimeste taustakontrolli lihtsamalt teha.

Vaata videost täpsemalt, mida uus seadus endaga kaasa toob ning kus saad vajadusel taustakontrolli teha: https://youtu.be/7xOj6ggoeBo, video vene keelsete subtiitritega: https://youtu.be/r96QqDthTSE.

Kampaania taust on 1. oktoobril 2022 jõustuv lastekaitseseaduse (LKS) muudatus. LKS § 20 muudatusega laienevad piirangud lastega töötavatele isikutele. Seadusesse lisati mitu süüteokoosseisu, mille eest karistatud inimene ei tohi lastega töötada. Jõustuvad sätted reguleerivad täpsemalt ka tööandja kohustust kontrollida oma töötajate tausta. Sellega seoses muutub nii tööandjale kui ka lapsevanematele taustakontrolli tegemine lihtsamaks. Samuti on taustakontrolli tegemiseks loodud lahendus e-toimik.ee keskkonnas. Seaduse järgi on tööandjale, kelle töötajad puutuvad vahetult kokku lastega, alates 1. jaanuarist 2023 oma töötajaile regulaarse kontrolli vähemalt korra aastas tegemine kohustuslik. Lastega töötamise piiranguga inimese tööle võtmine või süstemaatiline töötajate tausta kontrollimata jätmine on karistatav.

Tekst ja täpsem info justiitsminsteeriumi kodulehel: just.ee/kontrollitausta