POSTIMEES | Hiljaaegu lapsevanemateks saanud «Naabrist parem» võitjapaar skandaali keskmes: kas alasti lapsest on okei pilte jagada?

25. mai 2022

Möödunud kevadel ehitussaate «Naabrist parem» võitnud Asko ja Merill teatasid nädalapäevad tagasi ühismeedias, et nende perre on sündinud esiklaps. Jõudsid mööduda vaid mõned päevad, kui juba vaatasid mitmed jälgijad paari tegemistele viltu.

Mis siis menusaate võidupaari fännid täpsemalt endast välja ajas? Nimelt ei istunud paljudele just see, kuidas Asko ja Merill oma ühisel Instagrami kontol vastsündinud last paljalt eksponeerisid.

Kas taoline tegevus on ebaseaduslik või ebaeetiline kommenteeris Lastekaitse Liidu kommunikatsiooni ja koostöökoordinaator Kristina Kukk: “Taolise materjali avalikustamine ei ole kindlasti ei eetiline ega ka lubatud. On ise-enesest mõistetav, et noortel lapsevanematel ajavad emotsioonid üle ääre ja nad tahaksid näidata kogu maailmale, et nende laps(ed) on maailma kõige armsamad, toredamad ja nunnumad. Siiski, peavad lapsevanemad alati pidama meeles, et ka IG/FB storydesse postitatud pildid võivad jääda internetti ringlema aastateks, kui mitte aastakümneteks. Lapsevanemate ülesanne on hoolitseda oma laste eest, mistõttu peaks iga vanem enne oma lapse pildi jagamist internetis, küsima endalt, mis on selle pildi väärtus kõrvalistele isikutele ehk kas viimased peavad ilmtingimata neid pilte nägema? Teine küsimus, mida võiks lapsevanem endale esitada, on see, et kas tema sooviks, et temast ringleks internetis säärane pilt? Soovin siiski toonitada, et ei maksa ühekordse prohmaka tõttu lapsevanemaid kohe häbiposti panna, vaid pigem juhtida nende tähelepanu ebakorrektsele käitumisele. Ebaseadusliku sisu levitamise asemel on oluline anda sellest teada veebipolitseile. Internetis levivast ebaseadusliku sisuga materjalist – laste seksuaalne väärkohtlemine, laste kaubitsemine (inimkaubandus) – peaks teada andma vihjeliinile aadressil https://vihjeliin.targaltinternetis.ee/.”