33. aastapäeva tähistava Lastekaitse Liidu üleskutse: “Märkame nii enda sisemist last kui ka lapsi enda ümber!”

2. oktoober 2021

Täna, 2. oktoobril tähistab Lastekaitse Liit oma 33. aastapäeva. Juba kolm aastakümmet ja natuke peale on Lastekaitse Liit aidanud kaasa lapse õiguste tagamisele ja lapsesõbralikuma ühiskonna kujundamisele. Selle pidupäeva tähistamiseks kustume kõiki märkama nii lapsi meie ümber kui ka iseenda sisemist last. 

Millal Sa lastega koos midagi toredat tegid? Või millal Sa iseenda sisemise lapse viimati kuhugi mängima viisid? Paulo Coelho on öelnud: “Laps saab täiskasvanule õpetada kolme asja: õnnelik olemist ilma põhjuseta, kogu aeg millegagi hõivatud olemist ja kuidas kogu oma jõuga nõuda seda, mida ihaldad.”

Tänase päeva soovitused:

  • Võta ette jalgsimatk metsa või rabasse. Pane tähele kõiki putukaid ja linde, keda sa kohtad, imetle neid lapseliku uudishimuga ja märka, kui värskelt ja puhtalt lõhnab õhk ning kui vaikne ja rahulik kõik on;
  • pane mängima muusika ja laula või tantsi kogu hingest kasvõi päev otsa järjest;
  • imetle loodust – naudi puulehtede sahinat, erinevaid lehestruktuure, lõhnu ja putukate elu enda ümber.

… ja mis peamine, tee seda kõike võimalusel koos lastega. Mängi nendega koos ja õpi neilt, kuidas olla rõõmus ja vahetu, tingimusteta!

Kui märkad abivajavat last, siis ole julge andma temast märku ning vajadusel ka sekkuma, sest lapsed on meie kalleim vara.

Foto: erakogu


Kas teadsid, et…

  • Lastekaitse Liit koordineerib programmi “Kiusamisest vabaks!”, ühes partneritega projekti “Targalt internetis”, soodustab tunnustusauhindade “Hea lasteraamat” ja “Hea noorteraamat” kaudu laste ja noorte lugemisharjumusi, annab Eesti Rahvuskultuuri fondi allfondina välja Lastekaitse Liidu stipendiumi andekate laste toetuseks ja pakub koostöös Eesti Advokatuuriga õigusnõu projekti “Hea nõu lastega peredele” raames? Tutvu kõikide Lastekaitse Liidu tegevustega siin.
  • Eesti lastearstide algatusel moodustati Eesti Lastekaitse Liidu initsiatiivgrupp ja pöörduti Eesti avalikkuse poole üleskutsega “Eestimaa laps vajab abi” (avaldatud 22.07.1988). Lastekaitse Liit taasloodi I üldkogu otsusega 2. oktoobril 1988 Viljandis teatris Ugala. Üldkoosolekust võttis osa 259 inimest, neist enamus lastearstid. Tutvu Lastekaitse Liidu ajalooga siin.
  • Lastekaitse Liidu tänase päeva oluliseimad tööd ja tegemised avaldatakse igakuiste kuukirjadena, millega saate tutvuda siin.
  • Lastekaitse Liidu visiooniks on olla ühiskonnas lapse õigusi mõjukalt edendav organisatsioon, mis algatab ja viib ellu lastekaitsealaseid tegevusi ning toetab igakülgselt oma liikmeid. Meie eesmärkide ja tegevuste põhisuundadega saab tutvuda siin.