“Mina olen enda oma” raamatu veebiversioon on tasuta loetav ja kuulatav

29. märts 2021

Seksuaalse enesemääramise eapiiri tõstmine on viimaste nädalate jooksul pälvinud suurt tähelepanu nii meedias kui ühiskonnas laiemalt. Ajal, kui Justiitsministeerium valmistab ette seaduseelnõu, on oluline, et tegeleksime lisaks paragrahvipügalate parandamisele ka laste ja täiskasvanute harimisega antud teemal. Üheks võimaluseks on üle veebi tasuta loetav ja kuulatav raamat “Mina olen enda oma”.

2017. aastal andis Lastekaitse Liit välja raamatu „Mina olen enda oma“, mis on mõeldud kuni kümneaastastele lastele ja nende vanematele, milles olevad lood pakuvad lahendusi, kuidas ebameeldivates olukordades toime tulla, ennast kehtestada ja piire seada. Lood on kirjutanud Juhani Püttsepp, pildid joonistas Kristi Kangilaski.

Oma keha austamine, soovitud ja soovimatute puudutuste eristamine, sobilik sõnakasutus keha ja seksuaalsuse kohta, tunnete väljendamine, seksuaalne areng ja väärkohtlemine, rasedus ja beebi sünd, võõraga kaasa minemine, turvaline internetikasutus, elu kärgperes –  on raamatus käsitletavad teemad.

Raamatuga on kaasas juhendmaterjal, mis aitab lapsevanemal või lastega töötaval spetsialistil lugudes käsitletud teemadel koos lapsega arutleda.  

Öeldakse, et kõik uus on hästi unustatud vana, mistõttu on hea taaskord meenutada, et 2017. aasta parimaks selge sõnumiga tarbeteksti auhinna pälvinud teosest on valminud ka veebiversioon, mis täiesti tasuta saadaval nii eesti- kui vene keeles. Veebiversioon on loetav ja kuuldav ka nutiseadmete vahendusel!

“Tahad, ma tõstan su lae alla?” küsis korraga töömees. Ja enne kui Killu jõudis midagi öelda või mõelda, tõstis mees ta kahe käega õhku. “Küll sa oled ilus tüdruk!” Killu ehmatas ega liigutanudki end – nagu lõksu sattunud hiirepoeg.

Selles raamatus on õnneliku lõpuga lood juhtumitest, kus laps on sattunud ebamugavasse või ahistavasse olukorda. Raamat on mõeldud eelkõige 6-10 aastastele lastele ja nende vanematele.

Lingid veebiraamatule:

Eesti keeles: www.lastekaitseliit.ee/raamat/mina-olen-enda-oma
Vene keeles: www.lastekaitseliit.ee/raamat/ja-prinadlezu-sebe

Lastekaitse Liidu e-pood: www.lastekaitseliit.ee/e-pood 


Eelmisel nädalal seoses seksuaalse enesemääramise eapiiri tõstmisega