Täna on Careday ehk asendushoolduse päev

19. veebruar 2021

Täna kuus aastat tagasi hakkas Šotimaa tähistama niisugust päeva nagu Careday, mis tõlkes tähendab asendushoolduse päeva, mida tähistati Soomes esimest korda eelmisel aastal ning millele soovime tänavu tähelepanu juhtida ka meie.

Asendushoolduse päev on pühendatud ennekõike just asendushooldusel, eestkostel või lapsendatud lastele ja noortele, samuti nende kasvatajatele ja kasuvanematele. Päev tõstab esile asendushooldusele paigutatud laste ja noorte häält ning õigusi.

Lastekaitse Liit soovib öelda nii täna kui ka igal teisel päeval suur aitäh teile kõigile, kelle jaoks ei ole võõrad niisugused terminid nagu lapsendamine, asendushooldus, eestkoste, kasuvanemlus.

Olete Inimesed suure algustähega, olete inimesed, kelle hinges on nii palju ruumi, et teie peres on südames sündinud lapsed!

Hea teada

Lastekaitse Liit ja MTÜ Oma Pere on käesoleval aastal koostöös läbi viimas uuringut, mille eesmärk on hooldusperes ja asenduskodus olevate laste ja noorte häält rohkem esile tõsta. Uuringu tulemused teeme teatavaks novembris lapse õiguste kuu raames asendushoolduse temaatikat puudutaval Lastekaitse Liidu aastakonverentsil.

Mulluse kampaania “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” raames valmis ka üks asendushoolduse teemaline video. “Tänu sellele, mis ülevaltpoolt meile südamesse oli pandud, leidsid lisaks meie oma kolmele lapsele, tee meie perre veel kaks lastekodu ilmakodanikku. Nemad sündisid südamest,” ütles Leho Virma.

Kuus reedet, kuus isa, kuus lugu – igaühel oma sõnum. Lehoga tehtud intervjuud saate lugeda siit: www.lastekaitseliit.ee/2020/10/meheks-sunnitakse-isaks-kasvatakse-leho-lugu

Olge hoitud, te südames sündinud ja südame avanud!


Asendushoolduse ja kasuvanemluse lisainfo leiate Sotsiaalkindlustusameti kodulehelt.

https://careday.org ja https://pesapuu.fi/careday