Kaarel Oras: “Üks võimalus lastest topeltrõõmu tunda on saada neid mitu korraga ja nii mitu korda”

16. oktoober 2020

Kaarel (43), Annika (45), Anna-Liisa (11), Emma-Lotta (11), Lenna-Riin (10), Nora Miia (6), Mona Sofia (6). Foto: erakogu

2. oktoobril algas isadepäevani kestev kampaania „Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse“. Kuuel järjestikusel reedel ilmub kuue erineva isa lugu. Nende nädalate jooksul kutsub MTÜ Lastekaitse Liit koos koostööpartnerite ja tublide eesti isadega nii praeguseid kui ka tulevasi lapsevanemaid mõtisklema isaks kasvamise teemal. Kolmanda loo keskmes on viie tütre isa Kaarel Oras, kelle peres kasvab muuhulgas ka kaks paari kaksikuid.

Kaarel jagab lugejatega, et isaks saamise murdepunkt oli tema jaoks oma esimeste laste sünnihetk. “Tõsi, juures ma küll kahjuks ise viibida ei saanud, aga sellest hoolimata võisin nad võtta oma rinnale suht kohe peale keisrilõiget. Annika oli hetkel veel operatsioonilaual ning mina sain nendega esimese nahk-naha kontakti. See emotsioon oli tollel hetkel nii võimas, et kogu senine hirm ununes ning asendus sooja õnnetundega, mis voolas laiali üle terve keha,” kirjeldab Kaarel.

Ta peab enda isaks- ja veidikenegi suuremaks kasvamisel võtmeteguriks abikaasat, kellel selles protsessi väga suur roll. “Annika ikka mainib aeg-ajalt, et tal on tegelikult kuus last ja temal on ka üks poiss olemas,” muigab mees. Seda tavaliselt siis, kui ta mingi järjekordse lapsikusega hakkama on saanud, mida ikka juhtub. Sest nagu öeldakse: poisid jäävad poisteks, lihtsalt mänguasjad muutuvad kallimaks.

Ühtlasi, kui rääkida pere omavahelisest suhtlusest ja usaldusest, siis see on tema hinnangul niisugusel tasemel, et teineteist ja teineteise muresid märgatakse kaugelt enne, kui lahvatab kriis. “Samuti ei kohku me tagasi kasutamaks ka välist abi. Oleme käinud näiteks väga toreda perepsühholoogi juures ja saanud sealt kinnitust oma osade tegevuste õigsuse kohta ning lisaks ka uusi nippe, kuidas märkamist ja tunnustamist suurendada paljulapselises peres, kus seda kipub tavaliselt nappima,” räägib Kaarel Oras.

Selle kõige valguses julgustab Lasterikkad Isad MTÜ-sse kuuluv mees lapsi saama: “Ärge kartke seda, et teil on palju lapsi. Kartke seda, et teil neid ei ole,” ütleb tänase loo peategelane värskelt eetrisse läinud videoklipis, mida täiendab Kaarliga tehtud intervjuu.

Kampaanias osalevad nii lapsega vanemahoolduspuhkusel viibinud isad kui ka need, kes töö kõrvalt panustasid järeltulija kasvatamisprotsessi juba lapse varajases arengueas. Uuringud kinnitavad isade tähtsust laste arengule sünnist saati. Lähedussuhe isaga loob aluse emotsionaalse ja sotsiaalse intelligentsuse arengule ning toetab igakülgselt lapse terviklikku heaolu.

Alates 20. juulist 2020 rakendus Eestis 30-päevane isapuhkus. Kutsume kõiki isasid seda võimalust kasutama ning tegema positiivse sammu kooskasvamise suunas. Meediakampaania viiakse läbi Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks“ raames.

 


Loe ja vaata lähemalt