Lastekaitse Liidu ja Justiitsministeeriumi koostöös ilmus lasteraamat “Mina olen enda oma”

6. September 2017

Lastekaitse Liit avaldas raamatu “Mina olen enda oma”, mis annab lastele oskuse eri olukordades toime tulla, ennast kehtestada, piire seada ning õpetab käituma läbi eluliste lugude. Raamatu autor Juhani Püttsepp ütles, et see on raamat, mida ta julgeb ka oma tütrele ette lugeda.

Tõnu Poopuu, Lastekaitse Liidu juhatuse liige: “Juhani Püttsepp kirjutab oma lasteraamatus väga südamlikul ja positiivsel moel, miks maailmas on asjad nii nagu nad on ja kuidas saab keerdu läinud sasipuntraid lastega suheldes koos lahti harutada. Raamatus kajastatud lood võivad küll olla paljude jaoks ebamugavatel teemadel, kuid pärinevad elust endast ning puudutavad meid kõiki. Soovitan seda raamatut lugeda kõigil – eelkõige aga lapsevanematel ja lastega töötavatel õpetajatel.“

Miks see raamat on oluline ?
Uuringud on näidanud, et kolmandik Eesti 16-19-aastastest noortest on elu jooksul mingil moel kogenud seksuaalset väärkohtlemist. Igal aastal on Eestis registreeritud ca 400 last kahjustanud seksuaalkuritegu.

Kuigi politseisse jõuab vaid murdosa tegelikult toimunud laste seksuaalsetest väärkohtlemistest, on politsei koos prokuratuuriga saatnud tänavu seitsme kuuga Tallinnas ja Harjumaal 20 kriminaalmenetlust, mille raames on tuvastatud 53 alla 14-aastast last, kelle suhtes on toime pandud seksuaalkuritegu. Seda on rohkem kui mullu terve aasta jooksul kokku.

Kuid vähendada tõenäosust, et laps satub seksuaalse väärkohtlemise ohvriks? Millest ja mil moel lapsega rääkida?
Raamat on mõeldud lapsevanematele ja lastega töötavatele spetsialistidele ja annab juhendmaterjali, kuidas vajalikest teemadest lastega rääkida. Oleme kindlad, et raamat aitab nii mõnegi keerulise olukorra ja trauma ära hoida.

Kas seda teemat on vaja arutada koolieelikute ja algklassilastega?
Jah. Kontaktsete seksuaalkuritegude puhul on ohvri vanus keskmiselt 10 aastat, seega ei ole seksuaalsusest ja väärkohtlemise teemal liiga vara rääkida ka koolieelikute ja algklassilastega.

Raamatu lood käsitlevad järgmisi olulisi teemasid:
oma keha austamine, soovitud ja soovimatud puudutused, sobilik sõnakasutus keha ja seksuaalsuse kohta, tunnete väljendamine, seksuaalne areng ja väärkohtlemine, rasedus ja beebi sünd, võõraga kaasa minemine, turvaline internetikasutus, elu kärgperes.

Raamatuga on kaasas juhendmaterjal, mis aitab lapsevanemal või lastega töötaval spetsialistil lugudes käsitletud teemadel koos lapsega arutleda.

Raamat on Lastekaitse Liidus trükisena kättesaadav nii eesti kui vene keeles ja veebis audioraamatuna, mida saab kuulata ka nutiseadmete abil.

Lingid audioraamatutele:

eesti keeles:  www.lastekaitseliit.ee/raamat/mina-olen-enda-oma/

vene keeles:  www.lastekaitseliit.ee/raamat/я-принадлежу-себе

Raamat avaldati Justiitsministeeriumi toel.