Lastekaitsja: lastele tuleb õpetada, kuidas suhteid luua ja hoida

1. March 2011

28.02.2011 20:19  http://www.postimees.ee/?id=395110

Lastekaitse Liidu juhataja Alar Tamme sõnul tuleb lastele juba lasteaias hakata õpetama suhtlemise põhiväärtusi ning koolis peaks see kindlasti jätkuma.

“Protsessid, mis algavad lasteaias, peavad jätkuma koolis,” ütles Tamm Tallinna Koolirahu mõttetalgutel.

Tema sõnul on äärmiselt vajalik, et lapsed tuleksid toime suhete loomise ja hoidmisega ning selleks tuleb neile õpetada hoolivust, austust ja lugupidamist.

“Ajakirjanikud ja ka koolid tahavad sageli kiiret retsepti, kuidas koolivägivallaga võidelda, aga seda pole,” märkis Tamm. Koolivägivallaga võitlemisel mängivad tema sõnul olulist rolli ühiskonna üldine tonaalsus ja arusaamad ning need kujunevad ajaga, mitte üleöö.

“Jõuga ei saavuta mitte midagi. Kui paneme koolidesse turvamehed ja turvakaamerad, siis need on küll abistavad meetmed, aga palju olulisem on dialoog õpilaste, õpetajate ja lapsevanemate vahel,” nentis Tamm. “Vaid sidususega on võimalik ühiskonda muuta. Väärtuskasvatusega tuleb tegeleda iga päev.”