Toimetulekutoetust peab tõstma

8. March 2010

MTÜ Lastekaitse Liidu pressiteade: toimetulekutoetust peab tõstma

 Vabatahtlikke organisatsioone ühendav MTÜ Lastekaitse Liit leidis eilsel kohtumisel, toimetulekutoetuste tõstmine puudustkannatavatele peredele on hädavajalik. 
 MTÜ Lastekaitse Liit kutsus eile üle riigi kokku lastekaitsjad, et kaardistada hetkeolukord, sest lapsi puudutav ametlik statistika on enamasti kriisieelne ega kajasta tegelikkust. Lastekaitse Liidu presidendi Katrin Saksa sõnul pidasid liikmesorganisatsioonide esindajad kõige olulisemaks toimetulekutoetuste tõstmist ning selle arvestamisel laste võrdsustamist täiskasvanutega.
«Tänase toetusega enam toime ei tule. Vähem muret pole ka nende peredega, kes küll toimetulekutoetuse saajate hulka ei klassifitseeru, aga vaevu ots-otsaga hakkama saavad. Selliseid piiripealseid peresid tuleb aeg-ajalt enne palgapäeva näiteks makaronipakiga aidata. Häda on ühtlasi selles, et meie inimestel pole kombeks oma probleeme tunnistada,» nentis liidu president Katrin Saks.
Saks märkis, et laste tühi kõht või huvialadega tegelemisest ilma jäämine võib tulevikus kaasa tuua hoopis tõsisemaid probleeme. «Kui me ei tegele täna vaesusega, paneme oma lapsed tulevikus kinni maksma hoopis suuremaid sotsiaalseid kulutusi,» rõhutas Saks.
Lastekaitse Liidu juhataja Alar Tamm ütles, et eriti oluline on regulaarne koostöö kõikide nende vahel, kes peaksid märkama ja saaksid aidata puuduses olevaid peresid: lastekaitsetöötajad, õpetajad, perearstid, politsei ning külavanemad. «Liidu kogemus näitab, et kus selline võrgustik regulaarselt töötab, seal leitakse probleemidele lahendus,» lisas Tamm.
Liidu korraldatud seminar oli seotud Euroopa vaesuse ja tõrjutuse vähendamise aastaga ning valmistas ette riigikogu vastavat arutelu.

06.03.2010 12:30