Mõmmi ja Sõber Karu panevad lapse õiguste kuul käpad kokku

November on iga-aastaselt lapse õiguste kuu. Ühtlasi on tänavune november aeg, mil kaks Eestimaa väikestele ja suurtele tuttavat karu, ajatu Karu Aabitsa Mõmmi ja “Kiusamisest vabaks!” Sõber Karu, käpad kokku panevad. Nimelt on lavale tulemas lasteetendus “Mõmmi ja sõbrad”, kus Lastekaitse Liit on ettevõtmisse kaasatud kui lapse õigusi ning turvalist ja rõõmsat lapsepõlve esindav koostööpartner.

“See oli pool sajandit tagasi, kui Heljo Mänd kirjutas „Mõmmi ja Aabitsa” ning Mõmmi ja tema sõbrad televisioonis üles astusid. Nüüd on vanad sõbrad tagasi, seekord teatrilaval,” ütles lavastaja Ivo Eensalu.

Etendus toob lavale teleekraani kaudu mitme põlvkonna lastele tuntuks saanud kostüümid, tegelased ja isegi samad näitlejad. Selle kõige valguses pakub teatritükk täiskasvanutele tuttavlikku äratundmisrõõmu ning lastele lusti ja avastamist.

“Kui räägime väärtustest, sõprusest ja erinevate põlvkondade ühisosast, on meie kultuuriruumist keeruline leida siduvamat ja positiivsemat sümbolit, kui seda on Mõmmi,” kirjeldas Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala. “Ühtlasi loob kindlasti olulist lisaväärtust asjaolu, et kogu selle ettevõtmise taga on korraldajana tänavu juba 25. ilmumisaastat tähistav Eesti armastatuim pereajakiri “Pere ja Kodu”, lisas ta. 

Sõber Karu ja Mõmmi panid Kaja Kultuurikeskuses käpad kokku. Foto: Kristi Märk

Tule koos Sõber Karuga teatrisse

Üks kooliaasta on Karu-Katil ja Karu-Matil, Rebase-Reinul, Jänku–Jutal, Hundi-Uugul ja Hundi-Uudul läbi saanud ning Mõmmi koos Mõmmi-Beebiga on kõik tähed tänu neile kenasti selgeks saanud. 

Pealegi saab Mõmmi seitsmeseks ja läheb sügisel kooli. Nii tähtsate sündmuste pidulikuks tähistamiseks korraldab Rebase-Rein Mõmmi isale ja emale väikese kontserdi, mida lausa peab kuulma. 
Lavastuses teevad kaasa Mõmmi tegelastena tuntuks saanud armastatud näitlejad – Ivo Eensalu, Katrin Karisma, Raivo Rüütel,  Ene Järvis, Külli Reinumägi, Tõnis Rätsep, Tõnu Saar, Paul Laasik ja teised.

Plakatil ilutsev üleskutse “Tule koos Sõber Karuga teatrisse!” on mõeldud ennekõike selleks, et “Mõmmi ja sõbrad” etendusel oleks sõpru võimalikult palju. Olgu kaasas kas perekonnaliige või Sõber Karu, peaasi, et igaühel oleks mõnus ja turvaline olla.

November – Lapse õiguste kuu

Seekordne lapse õiguste kuu kannab juhtmõtet “Lapse õigus olla tema ise”. Ühtlasi täitub tänavu 30 aastat ÜRO lapse õiguse konventsiooni vastuvõtmisest. Sellega seoses on Lastekaitse Liidul plaanis erinevad sündmused, kus oluliseks osaks 1.-10. novembril Kaja Kultuurikeskuses “Mõmmi ja sõbrad” 14 etenduse juures esindatud olemine. 

“Ühelt poolt räägime Sõber Karust kui sümbolist ja helget meeleolu loovast maskotist, kuid igas tegevuses on ennekõike oluline sisu, milleks on Lastekaitse Liidu programmi “Kiusamisest vabaks!” põhiväärtused: sallivus, hoolivus, austus ja julgus,” tõi esile programmi koordinaator Marie Tammsaar ning lisas, et lastele ja vanematele tuttavate turvaliste tegelaste abil selgitatakse heade suhete olulisust ja näidatakse võimalusi, kuidas käituda hea kaaslasena, olgu tegu oma lapsega või teatris pinginaabriga.
 
Lapse õiguste kuu kulminatsiooniks on 20. novembril toimuv Lastekaitse Liidu aastakonverents, mis keskendub ühele teravamale probleemile praeguses Eesti ühiskonnas – kiusamisele. Traditsiooniline lapse õiguste kuuga seotud loovkonkurss kannab sel aastal pealkirja „Õigus olla mina ise“.

Nii lapse õiguste kuu tunnuslause kui konkursi pealkirja valik lähtuvad usust, et laps, kes saab kasvada üles tema võimeid ja huvisid toetavas maailmas, on kaitstud ka kiusamise eest. Konkursi eesmärgiks on saada teada, millised meie lapsed olla ja kuidas elada soovivad. Parima sõnumiga plakatid leiavad 2020. aastal oma koha linnaruumis.


“Mõmmi ja sõbrad” lasteetenduse lisainfo ja piletid Piletilevist
Sooduskood, mis annab -20%:  mõmmi
Rohkem informatsiooni piletite ja gruppide kohta: lavastus@perejakodu.ee 

Fotod: Martin Dremljuga


MTÜ Lastekaitse Liit on vabaühendus, mis aitab kaasa lapse õiguste tagamisele ja lapsesõbraliku ühiskonna kujundamisele Eestis. Lastekaitse Liidu põhimõtete ja tegevustega saab tutvuda www.lastekaitseliit.ee.




Konkurss MTÜ Lastekaitse Liit juhatuse liikme (tegevjuhi) kohale

logo_LKL

MTÜ Lastekaitse Liit (www.lastekaitseliit.ee) on vanim ja mõjukaim valdkondlik katusorganisatsioon, mis aitab tagada lapse õigusi ja kujundada lapsesõbralikku ühiskonda programmide, projektide ja eestkostetöö kaudu. Liit tegutseb aktiivselt paljudes siseriiklikes ja rahvusvahelistes võrgustikes. Liidule kuuluvad ka Remniku ning Pivarootsi õppe- ja puhkekeskused.

MTÜ Lastekaitse Liit juhatuse liige vastutab organisatsiooni igapäevatöö ja strateegilise juhtimise eest. Tema ülesanded tulenevad liidu põhikirjast, strateegiast, vanematekogu otsustest ja õigusaktidest.

Nõuded kandidaadile:

  • magistrikraad või sellega võrdsustatud haridustase (soovitavad valdkonnad on haridus, õigusteadus, majandus või sotsiaalteadused);
  • teadmised ja oskused juhtimise valdkonnas, sh organisatsiooni arengu, personali ja eelarve juhtimises;
  • kogemus projekte plaanida ja ellu viia;
  • väga hea suhtlemis- ja esinemisoskus;
  • iseseisvus, algatusvõime, koostöövalmidus, otsustus- ja vastutusvõime, kohusetundlikkus ja täpsus;
  • väga hea suuline ja kirjalik väljendusoskus eesti keeles;
  • hea suuline vene ja inglise keele oskus;
  •  tööks vajalikud arvutioskused;
  • positiivne ellusuhtumine ja pingetaluvus.

Kasuks tulevad

  • töökogemus mittetulundussektoris;
  • rahvusvahelise ametisuhtluse kogemus;
  • eelnev kogemus lastekaitse valdkonnas;
  • B-kategooria juhiload.

Omalt poolt pakume:

  • sõbralikku ja arengule suunatud meeskonda;
  • eneseteostus- ja arenguvõimalusi Eesti mõjukamas valdkondlikus organisatsioonis;
  • võimalust teha koostööd Eesti ja rahvusvaheliste tippekspertidega;
  • mitmekesist, väljakutseid pakkuvat ja huvitavat tööd.

Kandidaadil palume esitada:

  • avaldus koos palgasooviga;
  • elulookirjeldus;
  • motivatsioonikiri;
  • kaks soovituskirja (neist vähemalt üks tööalane)
  • haridust tõendava dokumendi koopia.

Teise vooru jõudnud kandidaadid kutsume vestlusele.

Ootame dokumente hiljemalt 15.08.2016 MTÜ Lastekaitse Liit aadressile Endla 6-18, Tallinn 10142 või digiallkirjaga e-postile liit@lastekaitseliit.ee

Vaata pakkumist ka CV-online’st. 




MTÜ Lastekaitse Liidu büroo alustab täisvõimsusel tööd augustist

Seoses puhkuste perioodiga alustab MTÜ Lastekaitse Liit büroo taas täisvõimsusel tööd augustis.

Registreerimine tasuta nõustamistele algab augusti teisest nädalast.

Abivajavast lapsest tuleb teada anda üleriigilisel tasuta ööpäevaringsel lühinumbril 116 111. Lühinumbri eesmärgiks on võimaldada kõigil isikutel operatiivselt teatada abivajavast lapsest, tagada saadud info edastamise vastavate spetsialistideni ning pakkuda lastele ja lastega seotud isikutele esmast sotsiaalset nõustamist ja vajadusel kriisinõustamist.

Ilusat suve soovides! MTÜ Lastekaitse Liit




SALVESTUS: Veebiseminar lapsevanematele: Kui laps saab endale oma nutiseadme

15. mai on rahvusvaheline perepäev, mille raames soovime lapsevanematele anda häid soovitusi ja nõuandeid, kuidas koos lapsega nutimaailma avastada ja teda seal toetada.

Veebiseminar toimub 15. mail kell 18.00 Facebook Live üritusena.

Seminaril arutatakse:

  • Mida silmas pidada, kui laps saab endale oma nutiseadme;
  • Kuidas teha üheskoos lapsega interneti ja nutiseadmete kasutamisega seotud kokkuleppeid;
  • Millised on lapsevanemate võimalused toetamaks oma lapse turvalist nutiseadme kasutamist.

Seminaril astuvad üles ja jagavad oma kogemusi ning kasulikke nõuandeid Targalt internetis eksperdid ja koolitajad: Elyna Heinmäe, kes on lapsevanem, haridustehnoloog ja Tallinna Ülikooli haridustehnoloogia lektor ning Heily Epro-Volmer, kes on lapsevanem ja Harkujärve Põhikooli õpetaja.

Arutelu modereerib: ajakirjanik ja lapsevanem Kaidor Kahar.

Seminaril tutvustatakse ka lapsevanematele suunatud teavitusmaterjale.

Veebiseminari korraldavad Lastekaitse Liit projekti Targalt internetis raames koostöös Telia Eestiga.
Veebiseminari läbiviimist toetab projekti Targalt internetis raames Sotsiaalministeerium ja kaasrahastab Euroopa Liit.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




Eesti riigi istung Lapse õiguste konventsiooni täitmise kohta ÜRO Lapse õiguste komitees!

15.05 toimub Eesti riigi istung Lapse õiguste konventsiooni täitmise kohta ÜRO Lapse õiguste komitees! Otseülekanne on kõikidele jälgitav!

Iga viie aasta tagant esitavad konventsiooniga liitunud riigid ÜRO Lapse Õiguste Komiteele raporti, mis kirjeldab laste õiguste olukorda ja arenguid riigis konventsiooni punktidest lähtuvalt. 2023. aastal esitasid oma aruanded perioodi 2017-2023 kohta nii Eesti riik, Õiguskantsler kui ka  huviorganisatsioonide esindajana Lastekaitse Liit. Esmakordselt esitasid oma aruande ka lapsed ise!

Kõik esitatud aruanded on sisendiks Lapse õiguste komitees toimuvale riigi istungile, mis algab juba 15. mail  kell 16.00 ja jätkub neljapäeval, 16.mai kell 11.00.
Arutelu on otseülekandes jälgitav!!! UN Web TV

Kõikide raportitega on võimalik tutvuda siin:




Aprillis 2024 tähistas ajakiri Hea Laps 30. juubelit

Kooliealistele lastele suunatud ajakirja idee algataja ja eestvedaja on Eesti luuletaja Leelo Tungal. Hea Laps ilmub kord kuus ja sisaldab palju harivat ning põnevat lugemist, aga ka juhiseid meisterdamiseks ja põnevateks tegevusteks. Lood pärinevad enamasti eesti autoritelt ja kõnelevad Eestimaa laste tegevusest ja loomingust.

Kas teate, et Lastekaitse Liit võib ennast uhkusega nimetada Hea Lapse hoidjaks? Aastatel 1994-1997 anti seda ajakirja välja just liidu toimetamisel ja tööruumides aadressil Pärnu mnt 59, kus nüüd asub Tallinna Muusika- ja Balletikool MUBA. Liit on olnud ajakirja Hea Laps kaudu laste hääle ja mõtete edastajaks.

Hea Lapse tegijate põhisõnum lastele ei  ole ajas muutunud.

Tänapäevani on aktuaalne üleskutse, mis trükiti esimeses numbris aprillis 1994: „Ajakirja tegijad tahaksid väga, et Sa (laps) ei istuks, käed rüpes, vaid teeksid igasuguseid asju: loeksid ja kirjutaksid, meisterdaksid ja nuputaksid, laulaksid ja joonistaksid. Aga mis peamine: soovime, et Sa MÕTLEKSID OMA PEAGA!“Lastekaiste Liit siiralt soovitab nii kodudes kui ka koolitundides kasutada Hea Lapse ajakirja sisu. Rohkem infot ajakirja kohta kodulehelt www.healaps.ee




Lapse õiguste konventsiooni rakendamine ja Eesti istung Lapse õiguste komitees

Kas teadsid, et Eesti Vabariik esitas 2023. aastal ÜRO Lapse õiguste komiteele Eesti Vabariigi kombineeritud viienda kuni seitsmenda perioodilise aruande Lapse õiguste konventsiooni kohta, tuginedes aastate 2017–2022 tegevusele?

Lastekaitse Liit koos teiste Eesti valitsusväliste organisatsioonidega esitas ÜRO-le oma täiendused, kommentaarid ja ettepanekud ÜRO Lapse õiguste konventsiooni rakendamise kohta Eestis?

Aruandega tutvu siin

Lisaks osalesid Helen Saarnik (Lastekaitse Liit) ja Kristi Kähär (EPIKoda) 2024 aasta veebruaris arutelul Genfis, ÜRO Lapse Õiguste Komitees, et vastata komisjoni liikmete küsimustele ning anda sisendit riigi eelolevaks istungiks.

Juba 15. mail algusega kell 16.00 toimub ÜRO Lapse õiguste komitees Eesti riigi istung. Arutelu jätkub neljapäeval, 16.mai kell 11.00.
Arutelu on otseülekandes jälgitav!!! UN Web TV

 

 




Lastekaitse Liit osales eestikeelse osalustegevusuuringute juhendmaterjali koostamises

Praxis avaldas osalustegevusuurimise juhendmaterjali, milles selgitatakse, kuidas teha uuringuid teemast mõjutatud inimestega koos, andes neile võimu kõigis uurimisetappides kaasa rääkida.

Tegemist on esimese eestikeelse osalustegevusuurimist põhjalikumalt käsitleva juhendmaterjaliga, mis on mõeldud kogukonnatöö ja huvikaitsega tegelejatele, teadlastele ja üliõpilastele. Juhend selgitab osalustegevusuurimise põhimõtteid, peamisi etappe, meetodeid ning kuidas osalustegevusuuringuid eetiliselt läbi viia.

Juhendi koostasid Elisabeth Kendrali (Praxis) ja Kerli Valner (Lastekaitse Liit) Mõttekoja Praxis, Eestimaa Looduse Fondi ja Lastekaitse Liidu projekti “Kuulake meid! Osalusuuringud poliitikakujundamises” raames.

Juhend on kättesaadav Praxise kodulehel.

Projekti rahastati Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) finantsmehhanismi Aktiivsete Kodanike Fondist (Active Citizens Fund, ACF).




Pressiteade: 01.juuni lastepäevaks ja riiklikuks pühaks

36 organisatsiooni tegid Riigikogule ettepaneku nimetada 01. juuni lastepäevaks ja muuta riiklikuks pühaks

Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala ja eeskujuliikumine Valge Õhupall eestvedaja Tamo Vahemets andsid 29.04 Riigikogu I aseesimees Toomas Kivimäele ja Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Õnne Pillakule üle 36 lapse õiguste ja heaolu eest seisva organisatsiooni nimel ettepanekud nimetada lastekaitsepäev ümber lastepäevaks ja muuta 01.juuni riiklikuks pühaks.

Idee nimetada 1. juuni lastekaitsepäevaks on pärit 4. novembrist 1949, mil Rahvusvaheline Naiste Demokraatlik Föderatsioon kuulutas Moskvas 1. juuni rahvusvaheliseks lastekaitsepäevaks. Idee tulenes soovist kaitsta lapsi tööstustes tööjõuna kasutamise eest. Eestis on tänaseks see algne idee minetanud oma olulisuse ning aeg on kinkida kõikidele lastele oma päev – riiklikult tähistatav pidupäev, mil kogu ühiskonna fookus on suunatud lastele.

Lastekaitse Liidu juhi Varje Ojala sõnul on laste heaolu ja turvatunde loomisel üheks olulisemaks võtmeteguriks vanemate poolt neile osutatud positiivne ja toetav tähelepanu. „Teeme nii, et üks päev aastas on eriliselt lastele pühendatud, et see päev on kõigile vaba ning pered saavad koos olla ja lastepäeva tähistada. See on ilus ja oluline kingitus lastele, peredele ja tervele meie ühiskonnale“ ütles Varje Ojala.

Eeskujuliikumise Valge Õhupall eestvedaja Tamo Vahemetsa sõnul tähistame me riiklikult nii emadepäeva kui ka isadepäeva. Kalendritest leiab ka vanavanemate päeva kuid seni ei ole meie kalendrites ühtegi pidupäeva, kus pööraksime ühiselt kogu rahvana tähelepanu oma tulevikutegijatele – lastele. „Lapsed jäävad oma vanemate jaoks alati lasteks ning lastekaitsepäeva ümbernimetamine lastepäevaks toob endaga kaasa lapse vanuse marginaliseerimise ning loob vanematele võimaluse koos moraalse kohustusega pöörata oma lapsele sellel päeval erilist tähelepanu, leides aega temaga koosolemiseks“, lisas ta.

  • Eeskujuliikumine Valge Õhupall (Aga Mina MTÜ)
  • Eesti Asenduskodu Töötajate Liit
  • Eesti Lastearstide Selts
  • Eesti Naabrivalve
  • Eesti Noorsootöötajate Kogu
  • Eesti Olümpiakomitee
  • Eesti Punane Rist
  • Eesti Sotsiaaltöö Assotsiatsioon
  • Eesti Tervisedenduse Ühing
  • Eesti Ujumisliit
  • Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsioon VATEK
  • Eesti Õdede Liit
  • Eesti Ämmaemandate Ühendus
  • Haridus- ja Noorteamet
  • Kodutütred
  • MTÜ Eesti Avatud Noortekeskuste Ühendus
  • MTÜ Eesti Lasterikaste Perede Liit
  • MTÜ Lastekaitse Liit
  • MTÜ Peaasjad
  • MTÜ SEB Heategevusfond
  • MTÜ Vabatahtlikud Seltsilised
  • MTÜ Vaikuseminutid
  • Oma Pere MTÜ
  • Pimedate Ööde Filmifestival
  • Politsei- ja Piirivalveamet
  • Päästeliit
  • Riigikohus
  • SA Kiusamisvaba Kool
  • Sisekaitseakadeemia
  • Tallinna Päikesejänku Lasteaed
  • Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond
  • Tervise Arengu Instituut
  • Terviseamet
  • Ühendus Isade Eest MTÜ
  • Dimedium AS
  • Forus

29.04 kell 15:30 andis Stig laste nimel ettepanekud Riigikogus pidulikult üle.

Lisainfo:
Varje Ojala
Lastekaitse Liit, juhataja
E-post: varje.ojala@lastekaitseliit.ee

Tamo Vahemets
eeskujuliikumine Valge Õhupall, eestvedaja
E-post: info@valgeohupall.ee
Tel: 504 5112MTÜ Lastekaitse Liit on huvikaitse organisatsioon, mis tõstab ühiskonnaliikmete teadlikkust ja võimekust lapse õiguste tagamisel. Lastekaitse liit tegeleb lapse õiguste ja huvide kaitsmisega, lastekaitsealase tegevuse arendamisega, osalemisega laste- ja perepoliitikaväljatöötamises ja rakendamises.

Kodanikualgatus Eeskujuliikumine Valge Õhupall, koondab endas vastutustundlikke organisatsioone nii era- kui ka riigisektorist, kes osalevad sektorite ülestes ühistegevustes. Eeskujuliikumise eesmärkon väärtustada teadlikult eeskujuks olemist ning sellega kaasnevat vastutust turvalisema elukeskkonna kujundamisel.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 20%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } /* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */




Eesti esindajaks Eurochildi noortekogus saab Tuule Pihol

Eurochildi noortekogu (Children’s Council (ECC) on laste huvide ja hääle otsene esindatus Eurochildi töös. Eurochild on 2004. aastal loodud Euroopas lastega ja laste heaks töötavate organisatsioonide ja üksikisikute võrgustik, mille liikmed teevad tihedat koostööd kohalike lastevõrgutikega, et viia nende arvamus Euroopa tasandile. Noortekogu on loodud 2017. aastal ja liikmemandaat kestab kaks aastat.

Eesti eelmised esindajad on Elisabet Kruusments, Dalia Doman ja Kärg Valner.




Veebiseminar “Kuulake meid! Osalusuuringud poliitikakujundamises”

Miks uurida inimestega koos? Milliste väljakutsetega tuleks osalustegevusuuringute läbiviimisel arvestada?

Praxis, Lastekaitse Liit ning Eestimaa Looduse Fond kutsuvad 29. aprillil kl 13.00-14.00 projekti „Kuulake meid! Osalusuuringud poliitikakujundamises” raames toimuvale veebiseminarile.

Kavas on paneelarutelu osalusuurijatega ning eestikeelse osalustegevusuurimise juhendi esitlus. Seminaril jagame kogemusi ja tulemusi projekti käigus toimunud osaluspõhisest uuringust KAH-metsade kaitsjatega ning räägime haavatavate gruppidega (nt lapsed ja noored) osalusuuringute läbiviimise väljakutsetest.

Seminar toimub Zoomi vahendusel. Osalemiseks vajaliku lingi saamiseks registreeri end siin




Koolitus „Koostöös lapse heaks” toetab kohalikke koostöövõrgustikke

MTÜ Lastekaitse Liit on alates 2018. aastast viinud omavalitsustes läbi koolitusi „Koostöös lapse heaks“ toetamaks kohalikul tasandil lastega töötavate spetsialistide multidistsiplinaarset koostöövõrgustikku. Multidistsiplinaarne koostöö muudab lapse aitamise tõhusamaks ja tulemuslikumaks.

Võrgustikutöö

Laste ja perede probleemid on ühiskonnas muutuvad ja lastekaitsetöö nõuab erinevates valdkondades lastega töötavatelt spetsialistidelt laialdasi oskusi ja teadmisi ning pidevat enesetäiendamist ja õppimist. Lapse abivajaduse ja heaolu hindamisel on sageli vaja koguda informatsiooni erinevatelt asutustelt ja spetsialistidelt, kes on lapse ja perega kokku puutunud. Oluline on omavaheline informatsiooni vahetamine ja koordineeritud koostöö. Toimiv võrgustikukoostöö on oluline tugi ka ennetustööks, aidates lastekaitsetöötajatel kiiremini probleemsetele juhtumitele reageerida.
Perioodil 2018 kuni 2022 on MTÜ Lastekaitse Liit läbi viinud 16 koolitust erinevates omavalitsustes üle Eesti. Koolituste kokkuvõtteks võib väita, et mured, millega võrgustikutöös silmitsi seistakse, on Eesti eri piirkondades üldjoontes samad. Koolitused näitasid, et haldusreformi käigus liidetud omavalitsustes on sujuva koostöö ja infovahetusega probleeme: osaliste ülesanded pole selged, puuduvad ühtsed regulatsioonid ja kokkulepped lapse kiireks ja asjakohaseks toetamiseks. Järelküsitluse andmeil mõjub koolitus hästi nii hoiakutele ja igapäevatööga seotule kui ka piirkonna võrgustikutööle tervikuna. Koolituste raames esitati kohalikele omavalitsustele ka soovitused koostöö ja infovahetuse edendamiseks.

KONKURSS LEIDMAKS NELJA UUT KOHALIKKU OMAVALITSUST, KELLE JUURDE KOOLITUSEGA TULLA AASTAL 2024!

2024. aastal on Lastekaitse Liit võrgustikukoolituste ülesehitust muutnud, kuid kontseptsioon jäänud samaks. Uued „Koostöös lapse heaks“ võrgustikukoolitused on endiselt 2-päevased, millest esimesel päeval tuleb võrgustikule appi Sotsiaalkindlustusamet ja teisel päeval aitab koostööd veelgi paremaks lihvida superviisor ja meeskonnakoolitaja Katrin Roosileht.

„Koostöös lapse heaks“ võrgustikukoolituse eripäraks on just lastekaitsetöötaja kesksus. Esimesel päeval tutvustatakse kõigile võrgustikuliikmetele Sotsiaalkindlustusameti koolitajate eestvedamisel lastekaitseametniku igapäevast tööd lähemalt, õpitakse kasutama uut lapse heaolu hindamise kolmnurka ja aidatakse selgeks saada iga võrgustikuliikme rollid lastega seotud menetlustes. Paremad teadmised lastekaitsetööst, rolliselgus ja ühtsed väärtused aitavad edendada valdkondadeülest koostööd laste heaoluga tegelevates võrgustikes.

Teisel päeval aset leidev Katrin Roosilehe juhitud meeskonnatööd arendav koolitus. Katrin Roosileht on lõpetanud psühholoogia eriala Tartu Ülikoolis, omandanud kriisinõustaja kutse ja superviisori kutse ning tegutsenud koolitajana üle 12 aasta. Katrini kohta on öeldud järgnevat:

„Katrinil on suurepärane omadus liituda grupiga, saavutada hea kontakt koolitusel osalejatega ning tänu tema suurele empaatiavõimele oskab ta igale osalejale pakkuda just selliseid suuniseid ja teejuhiseid, mis igas konkreetses olukorras töötavad kõige paremini. Katrini koolitused on sügavad ja emotsionaalsed – tõsised koolitusteemad on pikitud kvaliteetse huumori ja sooja südamlikkusega, koolituspäeva lõppedes on Katrin saanud grupiga nii “omaks”, et sageli kliendid soovivad koolitust jätkata jätkuprogrammiga just karismaatilise koolitaja tõttu.“

Koolituse tulemusena suureneb võrgustikuliikmete arusaam lastekaitsetöö sisust, selginevad rollijaotused, paraneb infovahetus ja multidistsiplinaarne koostöö nii ennetustegevustes kui abivajavate lastega seotud töös on tõhusam.

Koolitusi viime läbi ajavahemikul september – november 2024. Täpne koolituse aeg selgub kõigi osapooltega kokkuleppel.

Võrgustikukoolitusi viime läbi sel aastal NELI TÜKKI.

Kandideerimise lõpptähtaeg on 30.04.2024!

Ühe koolitusgrupi suurus on maksimaalselt 25 inimest omavalitsuse kohta.

Võrgustikukoolituse viime läbi teie omavalitsuses ja tuleme ise teie juurde kohale, muuhulgas aitame ettevalmistuste, võrgustiku kokkukutsumise, kohapealsete asjaajamiste ja kõige muuga, milles meie abi vajate, et antud koolitus toimuda saaks. Koolituse lõppedes koostame ka kokkuvõtte, mis aitab võrgustikul saavutatud edu hoida ja edasist koostööd hõlbustada.

Koolituse läbinud võrgustikuliikmed saavad ka sellekohased tõendid.

Oma soovist osaleda anna meile märku SIIN (klõpsa lingil)!

Küsimuste korral võtke ühendust MTÜ Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Anneli Valneriga e-kirja teel anneli.valner@lastekaitseliit.ee või helistades telefonil 53967885.

Loe lisaks ka eelnevate koolituste kokkuvõtteid:

Koolitusi toetab Sotsiaalministeerium läbi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks!“




Konverents: Targalt internetis: digitaalne heaolu ja vaimne tervis

Täna, turvalise interneti päeval korraldavad Lastekaitse Liit, Haridus- ja Noorteamet ning Tallinna Tehnikaülikool koostöös Telia Eesti AS-ga konverentsi “Targalt internetis: digitaalne heaolu ja vaimne tervis”. Vaata konverentsi plenaarsessiooni Facebook Live otseülekandest: https://fb.me/e/1AuKlWHiT

Konverents keskendub laste interneti ja digitehnoloogia vahendite kasutamisega seotud väljakutsetele ja lahendustele. Millised on digitehnoloogia kasutusharjumused? Kuidas saaksime nutivahendeid targemalt, turvalisemalt ja ka tervislikumalt kasutada? Kuidas seda kõike lastele ja noortele õpetada?

Konverentsi avavad Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler Kristi-Vinter Nemvalts ja MTÜ Lastekaitse Liidu projekti Targalt Internetis koordinaator Malle Hallimäe.

Plenaarsessioonis esinevad:

  • Ingrid Maadvere ja Rasmus Vau Gustav Adolfi Gümnaasiumist;
  • professor Veronika Kalmus Tartu Ülikooli Ühiskonnateaduste instituudis;
  • Aivar Hiio Haridus- ja Teadusministeeriumist.

Plenaarsessiooni diskussiooni juhib Kalev Pihl (Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu infoturbe nõukoja juht ja Targalt internetis nõuandva kogu liige).JTNDZGl2JTIwY2xhc3MlM0QlMjJmYi12aWRlbyUyMiUyMGRhdGEtaHJlZiUzRCUyMmh0dHBzJTNBJTJGJTJGd3d3LmZhY2Vib29rLmNvbSUyRlRlbGlhRWVzdGklMkZ2aWRlb3MlMkY5MjU4MjQ3MDU0Mzc0MzUlMkYlMjIlMjBkYXRhLXdpZHRoJTNEJTIyYXV0byUyMiUyMGRhdGEtc2hvdy10ZXh0JTNEJTIyZmFsc2UlMjIlM0UlM0MlMkZkaXYlM0U=