Ettepanekud erakondadele Eesti laste õiguste ja heaolu tagamiseks

18. jaanuar 2023

Eesti Keskerakond
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond
Eestimaa Ühendatud Vasakpartei
Eesti Reformierakond
Eesti Vabaduspartei – Põllumeeste kogu
Eesti Tulevikuerakond
Erakond Eesti 200
Erakond Parempoolsed
Erakond Eestimaa Rohelised
Isamaa Erakond
Sotsiaaldemokraatlik Erakond

Lastekaitse Liit tegi 15. detsembril 2022 ettepanekud erakondadele Eesti laste õiguste ja heaolu tagamiseks sooviga, et need jõuaksid erakondade valimisprogrammidesse.

Eesti rahvas otsustab märtsis 2023 toimuvatel korralistel valimistel, kellest saavad XV Riigikogu saadikud. MTÜ Lastekaitse Liit esitas erakondadele ettepanekud Eesti laste õiguste ja heaolu tagamiseks, mida arvesse võtta oma valimisprogrammide koostamisel ja millele rõhuda oma valimislubadustes.

Eesti riik on Eestimaa inimesed ning laste ja noorte eest seistes tegeleme ka oma riigile parema tuleviku loomisega. Kuigi just nemad pärivad tulevikus selle riigi ja maailma, mille oleme meie, täiskasvanud, kujundanud, ei anna me neile reeglina võimalust selle tuleviku loomisel kaasa lüüa. Vähe sellest, me ei suuda tihti tagada isegi nende baasvajadusi ega turvalisust.

Kuigi meie lapsed ja noored on rahvusvaheliselt mitmes mõttes edukad, siis nende vaimne tervis ja heaolu on tänases Eestis suure küsimärgi all. Lapsed ja noored vajavad meie tähelepanu täna, sest homme on juba liiga hilja. Heaolu arengukava 2023-2030 eesmärgiks on, et Eesti on parim paik pere loomiseks ja laste kasvatamiseks ning Eesti lapsed on õnnelikud, kasvades hoolivas, kaasavas, turvalises ja arendavas keskkonnas.

Ettepanekute teemad

  • Vanemlus ja perede toetamine laste kasvatamisel;
  • turvaline kasvukeskkond;
  • lastekaitse ja -hoolekanne;
  • haridus;
  • tervis;
  • töö ja tööpraktika.