Selgusid esseekonkursi „Sõjal ei ole südant“ parimad kirjutajad

8. detsember 2022

“Lennutan naeratuse Eesti vaba taeva poole, samal ajal kui pooleteise tuhande kilomeetri kaugusel lennutab mundris ukraina sõdur püssikuuli teisele poole lahinguvälja. Me mõlemad armastame südamega – mina saan teha seda vabalt, tema peab aga selle eest võitlema.” (Sigrid, 11.klass)

“…suurim eesmärk sõja ajal on ühtselt aidata abivajajaid, kuid samaaegselt hoides ka ennast.” (Helena, 9.klass)

“Lahkus ja avatus kui selline võiks olla ka ilma traagiliste sündmusteta. (Helena, 8.klass)””

“Esimest korda elus ma tundsin, et mul võeti midagi, mida ma ei saa enam kunagi tagasi – see on minu lapsepõlv.”  (Olena, 11. klass, kes veetis tihti lapsepõlvesuved Mariupolis.

Nopped essekonkursi töödest

Tallinna Lastekaitse Ühing koos oma kauaaegse partneri Björn Oker-Blom (B.O.B) Fondiga Rootsist andis Rootsi Suursaatkonnas üle „Hooliva õpilase Miku-Manni Konkursi“ üheteistkümnele laureaadile tunnustused koos rahalise preemiaga. Fond jagab tunnustust kolmes kategoorias: õppimise toetuseks põhikooli õpilastele, toetuseks edasiõppes gümnasistidele ja parimale kirjandusliku essee kirjutajale. Miku-Manni konkursi tunnustusi jagatakse aastast 2007, esseekonkurss on toimunud neljas aasta.

Rootsi Suursaadik proua Ingrid Tersman tervitas noori südamlikult ja rääkis saatkonna maja tekkest ja arengutest läbi aastakümnete. Tõesti – punavõimu aastatel oli selles stiilipuhtas majas vedurijuhtide kool.

B.O.B Fondi esimees Alexander Oker-Blom andis tunnustused üle koos tänusõnadega noortele nende aktiivse osaluse eest koolielus, kaaslaste märkamisel ja kaasamisel ühisüritustesse. Noorte mitmekülgne huvi koolielu aktiveerimisel, tõsine suhtumine õppetöösse, laialdane huvitegevus sunnib neid rohkem märkama ja kaasama igapäevaelu probleemide lahendamisse.

Tallinna Lastekaitse Ühingu ja Eesti Lastekirjanduse Keskuse esseekonkursile “Sõjal ei ole südant“ laekus 35 tööd, millest žürii valis neli parimat tööd: põhikooliastmes Helena Uuetalu ja Helena Isabella Susi Tallinna 21. Koolist; gümnasistide hulgast kirjutasid parimad esseed Sigrid Suppi samuti Tallinna 21. Koolist ja Olena Predko Mare koolist.

Esseekonkursil osalenud valutasid südant sõjakoleduste pärast, mis takistab hariduse omandamist ja võtab lastelt lapsepõlve.