MEEDIAKAJASTUS ÕHTULEHT: Pärnus eakaaslaste kallal jõhkrutsenud noored on ametivõimudele tuttavad

4. november 2022
image_print

MTÜ Lastekaitse Liidu programmi „Kiusamisest vabaks!“ koordinaator Saskia Muru andis kommentaari Õhtulehele seoses kiusamisjuhtumiga Pärnus.

  • Vägivald on oma loomult selline nähtus, mis kasvatab vägivalda. See tähendab, et tihti on vägivaldsed noored ja lapsed õppinud sellist käitumisviisi oma elus erinevatel viisidel – näinud või kogenud seda ise koolis, tänaval, kodus; vaadanud vägivaldseid filme, sarju või mänginud mitte päris eakohaseid arvutimänge.
  • Vägivalla nägemine ja ka tihti ise eelnevalt kogemine õpetab noortele, et teiste vastu emotsionaalselt ja füüsiliselt vägivaldne olla on aktsepteeritav ning vägivald on probleemi lahendusena lubatud.
  • Pea alati on vägivaldse käitumismustri taga oma enese traumad, allasurutud emotsioonid ja mittepiisav psühholoogiliste vajaduste toetamine.
  • Vägivalla tõttu kannatanud lapsele tuleb anda vajalikku abi, kuid ei tohi unustada, et abi vajavad antud olukorras kõik noored – nii ohver, vägivallatsejad kui ka pealtvaatajad ja nende ning nende peredega peavad tegelema professionaalid.

Vaata täispikka artiklit:

24.10.2022 ÕHTULEHT: PEKSMINE JA FILMIMINE: Pärnus eakaaslaste kallal jõhkrutsenud noored on ametivõimudele tuttavad

 

Lähemalt programmist “Kiusamisest Vabaks!”