Arvamuse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse (eestikeelsele õppele üleminek) eelnõule 722 SE

8. november 2022

Riigikogu kultuurilkomisjonile

04.11.2022 esitas Lastekaitse Liit arvamuse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse (eestikeelsele õppele üleminek) eelnõule 722 SE.

Kokkuvõte arvamusest

Olles esitanud septembris 2022 septembris haridus- ja teadusministeeriumile arvamuse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse ning teiste seaduste muutmise seaduse eelnõule seoses eestikeelsele õppele üleminekuga (kiri 1-8-2/22/37), palub Liit käsitleda eelnimetatud arvamust käesolevaga kogumis.

Lastekaitse Liit toetab sujuvat üleminekut eestikeelsele õppele. Oma arvamuses viitab Lastekaitse Liit tähelepanekutele, mis vajavad täiendavat analüüsimist, täpsustamist ja kõrgendatud tähelepanu – loe lähemalt: kiri 1-8-2/22/37

Liit juhib oma arvamuses tähelepanu kiirustavale seadusloomele, millele viitasid veel mitmed kaasatud/kaasunud organisatsioonid (vt kooskõlastustabel), sh Lastekaitse Liit, kes oma arvamuses rõhutas, et eelnõu vajab nii mõjuanalüüse kui senisest laiapõhjalisema ringi valdkondade ekspertide (inimõiguste valdkonna ja võrdsele kohtlemisele panustavate ühenduste esindajaid ning kasvatusteadlasi) kaasamist. Paraku ei toimunud ajavahemikul september-oktoober 2022 ei mõjuanalüüse ega täiendavaid avalikke kaasamisringe.

Liit toetab Tartu Ülikooli poolt oma arvamuses rõhutatut, et ülemineku eesmärk ei peaks olema vaid kitsalt keeleõpe, vaid laiemalt keeleõpe koos lõimumisega. Liit rõhutab, et riik peab tagama lapsele oma keele ja kultuuri õppeks nii õppe kui vahendid, et st perekond ise ei peaks selle eest tasuma (vt ka Eesti Õpilasesinduste Liidu arvamus). Samuti toonitab Liit, et mida varem algab keeleõpe, seda sujuvam ja loomulikum on lapse jaoks üleminek ja keeleõpe, seega senisest veelgi enam tuleks ressurss suunata juba alushariduse tasemesse.

Lastekaitse Liit on seisukohal, et eelnõu vajab täiendavat analüüsi ning rõhutab vajadust põhjalikult hinnata käesoleva eelnõuga kavandatavate muudatuste mõju, arvestades kõikide Eestis elavate laste huvisid.