Arvamus ohvriabi seaduse eelnõule 702 SE

8. november 2022

Riigikogu õiguskomisjonile

07.11.2022 esitas Lastekaitse Liit arvamuse ohvriabi seaduse eelnõule 702 SE

Kokkuvõte arvamusest

Olles esitanud Sotsiaalministeeriumile omapoolsed tähelepanekud 2020. aasta suvel ohvriabi seaduse väljatöötamiskavatsusele (kiri nr 1-8/2/20/24) ja mais 2022 ohvriabi seaduse eelnõule (kiri nr 1-8/2/22/17), jääb Lastekaitse Liit viidatud arvamustes väljendatud seisukohtade juurde, paludes käsitleda arvamusi seotud dokumendina. Lastekaitse Liit lähtub käesolevas arvamuses lapse õiguste perspektiivist.

Liit toetab eelnõud ja tunnustab Sotsiaalministeeriumi samme, mis kajastuvad muu hulgas käesolevas eelnõus. Heameelt teeb asjaolu, et kaasamisprotsessis liidu poolt tehtud ettepanekutest on leidnud paljud koha ka eelnõus. Positiivne, et läbivalt on rõhutatud, et ohvriabi vajava lapse toetamisel on oluline ohvriabi ja lastekaitse tihe koostöö, et saavutada parimad ja kestvad tulemused. Eelnõus on olulisel kohal ÜRO Lapse õiguste konventsiooni põhimõtted, et alaealise ohvri abistamisel tuleb lähtuda alati lapse huvidest, ning abipakkumisel tuleb kasutada lapsesõbralikku lähenemist võttes arvesse lapse vanust, küpsust, vajadusi, ning arvamusi.

Tunnustusväärne on eelnõu õigusselguse taotlus. Liit teeb arvamuses muu hulgas ettepaneku täiendada ohvriabi osutava isiku põhikoolituskava lapse õiguste/arengu mooduliga, juhib tähelepanu ligipääsetavusele ning vajadusele kommunikeerida ka abisaamiskanaleid.

On positiivne, et eelnõus sätestatakse seni seadusest puudu olnud ohvrite õiguste põhimõtted. Samas rõhutab liit, et eelnõus püstitatud eesmärkide täitmiseks on vajalik tagada rahastus, sh pikemate plaanide (ääremaade toetamine, haldussuutlikkuse tasandamine, tugispetsialistide juurdekasvu tagamine, lastekaitsetöötajate motiveerimine jne) elluviimiseks.

Seotud arvamused: