Arvamus määruste „Asendushooldusteenuse ja turvakoduteenuse osutamisel lapsele teenust vahetult osutava isiku täienduskoolituse tingimused ja kord“ ja „Lastekaitsetöötajate täienduskoolituse tingimused ja kord“ muutmise määruse eelnõule

16. november 2022

Sotsiaalministeeriumile

Arvamus sotsiaalkaitseministri 20. detsembri 2017. a määruse nr 63 „Asendushooldusteenuse ja turvakoduteenuse osutamisel lapsele teenust vahetult osutava isiku täienduskoolituse tingimused ja kord“ ja sotsiaalkaitseministri 3. veebruari 2016. a määruse nr 8 „Lastekaitsetöötajate täienduskoolituse tingimused ja kord“ muutmise määruse eelnõule

Kokkuvõte arvamusest

Lastekaitse Liit esitas Sotsiaalministeeriumile arvamuse sotsiaalkaitseministri 20. detsembri 2017. a määruse nr 63 „Asendushooldusteenuse ja turvakoduteenuse osutamisel lapsele teenust vahetult osutava isiku täienduskoolituse tingimused ja kord“ ja sotsiaalkaitseministri 3. veebruari 2016. a määruse nr 8 „Lastekaitsetöötajate täienduskoolituse tingimused ja kord“ muutmise määruse eelnõule. Liit toetab eelnõud, kuid juhib tähelepanu, et muudatus peab saama sihtgrupile aja- ja asjakohaselt kommunikeeritud, ning protsessi fookuses olema sihtgrupi vajadustele vastavate kvaliteetsete koolituste tagamine.

Juhtides tähelepanu OSKA 2021 raportile, rõhutab liit oma arvamuses taaskord, et lastekaitsetöötajad on samuti eesliinitöötajad, kes vajavad toetust, et tagada abivajavate laste ja perede heaolu. Lastekaitsetöö nõuab mitmekülgseid oskusi ja teadmisi ning pidevat enesetäiendamist ja õppimist. Uuringud kinnitavad juba aastaid, et lastekaitsetöötajad vajavad kvaliteetset õigusalast täiendusõpet. Liidul on vastav kogemus alates 2013 Samal poolel – lapse poolel seminaride sarjaga, millele 2020-2022 lisandunud suvekoolid lastekaitsetöötajatele. Lastekaitse Liit avaldab lootust, et määrusega tehtavate muudatusete valguses jätkub liidu lastekaitsetöötajate täiendkoolitusalane koostöö edaspidi ka SKA koolituskeskusega, sh tuginedes pikaajalisele aktiivsele ning mitmekülgsele koostööle SKA LHO´ga.

Liit viitab arvamuses erinevatele koolitusvajadustele ja -takistustele. Edaspidi, kui SKA määruses märgitud ülesanded üle võtab, ning hakkab lastekaitsetöötajate ja asendushoolduse valdkonna koolitusi korraldama, on oluline arvestada ka vastavate koolitusvajaduste ja -takistustega. Samuti teeb liit ettepaneku veelgi laiendada sidususe suurendamiseks koostööd kõrgkoolidega, kes pakuvad vastavasisulist baasharidust.

Lastekaitse peab olema kvaliteedilt selline, et see tagab lapse õiguse turvalisele kasvukeskkonnale, tasakaalus ja mitmekülgsele arengule ja erilisele kaitsele. Kvaliteetne lastekaitsetöö eeldab hästi toimivat süsteemi, pädevaid spetsialiste, aega ning piisavaid finants- ja inimressursse.