Toetuskiri uue lastekaitse magistriõppe õppekava avamiseks Tallinna Ülikoolis

10. oktoober 2022

Tallinna Ülikooli Senatile

Lastekaitse Liit esitas 10. oktoobril Tallinna Ülikoolile toetuskirja uue lastekaitse magistriõppe õppekava avamiseks Tallinna Ülikoolis. Liit rõhutas oma toetuskirjas, et näeb ühiskondlikku vajadust avada Tallinna Ülikoolis uus lastekaitse magistriõppe õppekava, mis aitaks mh tagada laste- ja perepoliitika järjepidevat arendamist ning oleks toeks ka laste ja perede heaolu kasvul tervikuna.

Kokkuvõte toetuskirjast

Lastekaitse peab olema kvaliteedilt selline, et see tagab lapse õiguse turvalisele kasvukeskkonnale, tasakaalus ja mitmekülgsele arengule ja erilisele kaitsele. Kvaliteetne lastekaitsetöö eeldab hästi toimivat süsteemi, pädevaid spetsialiste, aega ning piisavaid finants- ja inimressursse.  Kogukonna laste heaolu sõltub ju osaliselt sellestki kui hästi on tagatatud vastava omavalitsuse lastekaitsetöötaja heaolu, st kas tal on piisavalt aega, teadmisi, oskusi, ressurssi ja teenuseid, mida nii ennetuseks kui ka abivajaduse korral pakkuda.

Oleme Eestis juba aastaid olukorras, kus lastekaitsetöötajate ülekoormatus ja läbipõlemise oht on suur probleem. Ennetustööks, mis pikemas perspektiivis aitaks töökoormust vähendada, ei jää tihti piisavalt aega. MTÜ Lastekaitse Liit, Tervise Arengu Instituudi, Sotsiaalministeeriumi ja Sotsiaalkindlustusameti koostöös 2020-2022 korraldatud lastekaitsetöötajate suvekoolide tagasisides markeerisid lastekaitsetöötajad oma igapäeva töö toetamiseks vajadustena: väiksem töökoormus ja rohkem lastekaitsetöötajaid; töötamist toetavad meetmed; tööd väärtustav töötasu; juhised ja ühtne praktika; mõistmine ja tunnustus; teenused.

Lastekaitse Liit on erinevates pöördumistes otsustajatele rõhutanud, et lastekaitsetöötajad on samuti eesliinitöötajad, kes vajavad toetust, et tagada abivajavate laste ja perede heaolu.

Lastekaitsetöö nõuab mitmekülgseid oskusi ja teadmisi ning pidevat enesetäiendamist ja õppimist. Liit rõhutab oma toetuskirjas, et tulevase sotsiaaltöö ja lastekaitse kujunemisel on oluline suurema rõhu asetamine kaasaegsete lahenduste sh digilahenduste tutvustamisele. Olulisel kohal peaks olema teadmiste ja oskuste jagamine mh järgmistes valdkondades: probleemilahendus, koostöö loomine ja hoidmine, sh multidistsiplinaarsus, enesejuhtimine, protsesside juhtimine, eetika ja multikultuursus, aga ka valdkondlikud õigusteadmised. Lastekaitse eriala lõpetanul peab olema julgust otsuseid teha ja nende eest vastutada.

Olles teinud Tallinna Ülikooliga aastakümneid koostööd lastekaitsetöö arendamisel (valdkondlikud publikatsioonid, konverentsid, seminarid jne), ning korraldanud lastekaitsetöötajatele süsteemselt õigusalaseid täiendkoolitusi seminaride sarja „Samal poolel – lapse poolel“ raames alates 2013, avaldab Lastekaitse Liit heameelt, et Tallinna Ülikoolis on kavas avada uus lastekaitse magistriõppe õppekava. Paludes samas suurendada senisest veelgi enam õigusalase õppe mahtu.