Remnikul toimuv kahepäevane suvekool toob kokku üle 100 lastekaitsetöötaja

16. august 2022

Täna ja homme toimub Remnikul Ida-Virumaal lastekaitsetöötajate kolmas suvekool, mis toob kokku enam kui sada kakskümmend lastekaitsetööga seotud spetsialisti üle Eesti. Suvekooli  „Samal poolel – lapse poolel“ fookuses on koostöö teismelise ja lapsevanemaga, vaimse tervise ning lapsesõbraliku lastekaitsetöö toetamisel ja teistel lastekaitsetöötajate igapäevatööks vajalikel teemadel. Suvekooli eesmärgiks on tunnustada ja väärtustada lastekaitsetöötajaid ning pakkuda neile täiendõppevõimalust mitteformaalses keskkonnas. Korraldajateks on MTÜ Lastekaitse Liit ja Tervise Arengu Instituut koostöös Sotsiaalministeeriumi ja Sotsiaalkindlustusametiga.

Lastekaitsetöötaja igapäevatööks on kohalikus omavalitsuses laste ja perede asjatundlik abistamine. Samas oleneb lapse aitamine ja toetamine muuhulgas ka lastekaitsetöötaja enda heaolust. Erinevatest uuringutest on selgunud, et lastekaitse-töötajate hinnangul soodustavad nende läbipõlemist ülekoormatus ja tööülesannete hägusad piirid, emotsionaalne kurnatus, negatiivne meediakuvand, ületunnitöö, puudulikud tugiteenused, vähene toetus töökohas, klientide negatiivne suhtumine, ebakindel tööõhkkond, paberitöö rohkus ning madal töötasu.

„Lastekaitsetöötajad kohalikes omavalitsustes on sel aastal olnud eriti suure koormuse all ja näidanud üles erakordset pühendumust, kui lisaks kohalikele peredele on olnud vaja kiiresti abistada ka tuhandeid Ukrainast saabunud lapsi ja peresid nende väga erinevates materiaalsetes ja emotsionaalsetes vajadustes,“ ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo. „Sotsiaalministeerium koostöös kohalike omavalitsustega on tegemas suuremaid samme selleks, et lastekaitse- ja peretööd tegevaid spetsialiste oleks rohkem ning nad oleksid paremini toetatud tehes seda nõudlikku, ent väga vajalikku tööd. Samas rõhutan, et laste heaolu tagamine ei ole vaid lastekaitsetöötajate vastutus, eeskätt lasub laste heaolu vanemate õlul ning samuti on see iga täiskasvanu ülesanne, kes mis tahes rollis lastega kokku puutub.“

Tervise Arengu Instituut ja MTÜ Lastekaitse Liit pakuvad lastekaitsetöötajatele regulaarselt erinevaid täiendõppevõimalusi. „Lastekaitse Liit lähtub täiendkoolituste korraldamisel seisukohast, et lapse heaolu kohalikul tasandil aitavad oluliselt toetada pädevad ja pühendunud lastekaitsetöötajad, kellel on piisavalt ressursse, et teha oma tööd lapsesõbralikult ja parima kvaliteediga,” rõhutas Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala. Ühtlasi kinnitas Ojala, et Lastekaitse Liidul on hea meel, et suvekooli näol on juba kolmandat korda koostöös heade partneritega võimalik lastekaitsetöötajatele pakkuda mitteformaalses keskkonnas nii uusi teadmisi ja oskusi kui ühtlasi neid ka nende vastutusrikkas ametis väärtustada.

Lastekaitsetöötajate suvekooli rõhuasetus on koostööl, vaimsel tervisel, meediapädevusel, lapsesõbraliku lastekaitsetöö toetamisel ja teistel teemadel, mis lastekaitsetöötaja igapäevatöös vajavad kõrgendatud tähelepanu. Teemade valikul on lähtutud lastekaitsetöötajate seas jaanuaris 2022 korraldatud küsitluse tulemustest ning ettekandeid ja töötubasid viivad läbi omal alal tuntud praktikud ja paljud teised.

Osalejaid on Saaremaalt Narva-Jõesuuni, Valgast Harkuni, kokku üle saja kahekümne lastekaitsetööga seotud spetsialisti 46st omavalitsusest üle Eesti. Korraldajad on suvekooli korraldamisel arvestanud Terviseameti soovitustega ja teinud kõik endast oleneva osalejate tervise ja turvalisuse tagamiseks. Suvekooli korraldavad MTÜ Lastekaitse Liit ja Tervise Arengu Instituut koostöös Sotsiaalkindlustusameti ja Sotsiaalministeeriumiga. Suvekool viiakse ellu Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks!“ raames.