ÜLESKUTSE | Teeme lapsele pai!

27. mai 2022

Eeskujuliikumine Valge Õhupall kutsub üles lastekaitsepäeval, 1. juunil 2022 võtma oma igapäevatoimetustest hetke, et teha lapsele pai. Aktsioonis osalejad annavad avalikult teada, et laste märkamine ja lastest hoolimine on nende jaoks oluline.

Pai on kingitus, mille väärtust ei ole võimalik rahas mõõta. Laps või täiskasvanu, noor või vana – me kõik vajame vahel pai. Olgu pai siis füüsiliselt, sõnades, mõtetes või pilguga edasi antud. Aktsiooni “Teeme lapsele pai” seos lastekaitsepäevaga on sümboolne ja taotluslik. Laste hoidmine ja kaitsmine on loomulik ning väga oluline osa lapsevanemaks olemisest. Igal tehtud pail on eriline hoolivust näitav ja turvatunnet loov tähendus, ning seda sõltumata vanusest. Mida kaugemale jääb lapsepõlv,
seda erilisemaks muutub vanematelt ja vanavanematelt saadud pai! Tehes lapsele pai, anname talle edasi selge sõnumi – me märkame üksteist ja hoolime üksteisest. Seepärast on lihtne meeles pidada ka aktsiooni toimumise sümboolset kellaaega 11:11.

Aktsioonis osalemine on lihtne: Teeme üheskoos lastele pai. Kui füüsiliselt pai teha ei ole võimalik, siis helista, kirjuta või anna muud moodi enda või tuttavale lapsele märku, et mõtled temale ja soovid talle head.

Virtuaalse pai tegemiseks lõika valgest paberist välja süda, kirjuta sinna sisse pai saaja(d) või siis lihtsalt #lapselepai, edasta see video või foto pai saajatele ning jaga soovi korral sotsiaalmeedias, kasutades teemaviiteid #lapselepai, #märkame11hoiame11 ja viite korraldajale @lapselepai,
Virtuaalselt tehtavate paide avaldamine sotsiaalmeedias on teretulnud 1. juunil terve päeva jooksul. Lisaks vanematele, vanavanematele ja kõikidele lastest hoolivatele inimestele kutsume virtuaalse pai aktsioonis osalema ka riiklikke institutsioone, organisatsioone, haridusasutusi ja äriühinguid, kelle esindajatel on südame avamisega võimalik näidata, et organisatsioon seab oma tegevuses olulisele kohale tänastele lastele tervema ja turvalisema tuleviku loomise.

Iga tehtav pai eriline, väljendab märkamist, hoolivust ja toetust. Sellest tulenevalt saavad eraisikud, organisatsioonid ja erinevad kollektiivid teha lapsele pai:

  • valmistades omapoolseid (sotsiaal)meedia tarbeks pai tegemisega seotud erinevaid loovlahendusi (videod, pildid jne), mille üheks osaks on paberist südame #lapselepai avamine ning avaldades neid oma organisatsiooni teavituskanalites;
  • lastekaitsepäevaga seotud avalikel ülesastumistel ja pöördumistel oma kõnedes käsitledes pai olulisust ja positiivset mõju ning selle rollist laste väärtusruumi kujundamisel;
  • lastekaitsepäevaga seotud sündmustel korraldades lastele pai tegemine või virtuaalse pai jaoks südamete #lapselepai avamine;
  • levitades üleskutset avalikus meediaruumis lastekaitsepäevale eelneval perioodil;
  • lisades sotsiaalmeedias lastekaistepäevaga seotud postitustele teemaviiteid #lapselepai ja #märkame11hoiame11;
  • jagades meiega oma plaane ja avaldatavaid materjale.

Oleksime väga tänulikud kui aktsiooniga liitujad, jagaksid meiega ka salvestatud hetki aktsiooni läbiviimisest või sellel osalemist, olgu valmivad pildid või videoklipid, siis reaalsete või virtuaalsete paide tegemisest.

Sotsiaalmeedias piisab postitusele viite #lapselepai lisamisest. Aktsioon Teeme lapsele pai toimub neljandat korda, see viidi esmakordselt läbi 1. juunil 2019. a.

Kodanikualgatus Eeskujuliikumine “Valge Õhupall” koondab endas vastutustundlikke organisatsioone nii era- kui ka riigisektorist, kes osalevad sektorite ülestes ühistegevustes. Eeskujuliikumise eesmärk on väärtustada teadlikult eeskujuks olemist ning sellega kaasnevat vastutust tervema ja turvalisema elukeskkonna kujundamisel.