Arvamus ohvriabi seaduse eelnõule

23. mai 2022

Sotsiaaliministeeriumile

23. mail 2022 esitas MTÜ Lastekaitse Liit Sotsiaalministeeriumile arvamuse ohvriabi seaduse eelnõule.

Kokkuvõte arvamusest

Olles esitanud Sotsiaalministeeriumile omapoolsed tähelepanekud ohvriabi seaduse väljatöötamiskavatsusele 2020. aasta suvel (kiri nr 1-8/2/20/24), jääb Lastekaitse Liit viidatud arvamuses väljendatud seisukohtade juurde, paludes käsitleda arvamusi seotud dokumendina.

Liit rõhutab taaskord oma arvamuses, et olukorras, kus ohvriabi teenustele jõuab täna oluliselt vähem ohvreid kui on uuringute ja statistika järgi kannatanuid, ning ohvri jõudmine ohvriabisse sõltub isegi keeruliste juhtumite puhul inimese enda aktiivsusest, oskustest ja julgusest, mille tõttu võivad haavatavas olukorras inimesed jääda eemale abist, milleks neil on tegelikult õigus ja vajadus – on käesoleva eelnõuga kavandatavate muudatuste edukuse võti mitmekülgses ja järjepidevas teavituses.

Lastekaitse Liit toetab eelnõud ja tunnustab Sotsiaalministeeriumi samme, mis kajastuvad muu hulgas käesolevas eelnõus. Heameelt teeb asjaolu, et kaasamisprotsessis liidu poolt tehtud ettepanekutest on leidnud paljud koha ka eelnõus. Positiivne, et läbivalt on rõhutatud, et ohvriabi vajava lapse toetamisel on oluline ohvriabi ja lastekaitse tihe koostöö, et saavutada parimad ja kestvad tulemused. Eelnõus on olulisel kohal ÜRO Lapse õiguste konventsiooni põhimõtted, et alaealise ohvri abistamisel tuleb lähtuda alati lapse huvidest, ning abipakkumisel tuleb kasutada lapsesõbralikku lähenemist võttes arvesse lapse vanust, küpsust, vajadusi, muresid ning arvamusi.

Tunnustusväärne on eelnõu õigusselguse taotlus. Liit teeb arvamuses muu hulgas ettepaneku täiendada ohvriabi osutava isiku põhikoolituskava lapse õiguste/arengu mooduliga, juhib tähelepanu vajadusele kommunikeerida ka abisaamiskanaleid, soovitab siiski kaaluda ohvriabi fondi loomist, mis omakorda võimendaks eelnõu eesmärgistatud kannatanukeskset lähenemist ja annaks ohvritele suurema kindluse ja toe igapäevaellu naasmisel.

On positiivne, et eelnõus sätestatakse seni seadusest puudu olnud ohvrite õiguste põhimõtted. Samas rõhutab liit, et eelnõus püstitatud eesmärkide täitmiseks on vajalik tagada rahastus, sh pikemate plaanide (ääremaade toetamine, haldussuutlikkuse tasandamine, tugispetsialistide juurdekasvu tagamine, lastekaitsetöötajate motiveerimine jne) elluviimiseks.