Kohtla-Järvel toimub lapse heaolu toetava võrgustiku koolitus

26. aprill 2022

26.-27. aprillil toimub Kohtla-Järvel Lastekaitse Liidu koolitus “Koostöös lapse heaks!” lapse heaolu toetavale multidistsiplinaarsele koostöövõrgustikule.

Koolituse alguses rõhutas Kohtla-Järve sotsiaalteenistuse abilinnapea Evelyn Danilov: “Päevast päeva teeme tööd selle nimel, et lastel oleks turvaline elukeskkond. Selleks aga on vaja meeskonda, sest lastekaitse valdkonnas ei ole võimalik suuri tulemusi saavutada üksinda. Suur heameel on tõdeda, et meil on nii palju koostööpartnereid, kellega koos igapäevaselt eesmärke täita. Just võrgustikutöö on see, mis on meie suure töö aluseks. See on meie ühine asi ja ühine eesmärk.”

Kohtla-Järvel lapse heaolu võrgusikule toimuv koolitus on järjekorras kolmeteistkümnes, eelnevalt on need toimunud Viimsi, Põltsamaa, Märjamaa, Lääne-Harju, Lääne-Nigula, Viru-Nigula, Saaremaa, Valga, Haljala, Kadrina ja Türi vallas ning Pärnu linnas. Aastatel 2018-2021 koolitustel osalenud lastega töötavad spetsialistid on rõhutanud, et multidistsiplinaarne koostöö on abivajava lapse juhtumi lahendamisel vajalik eelkõige selleks, et lapse aitamine oleks efektiivne, tulemuslik ja terviklik. Tsiteerides üht Kohtla-Järve linnas lapse heaolu toetava multidistsiplinaarse koostöövõrgustiku liiget: “Ilma koostööta ei ole võimalik lastekaitse juhtumeid lahendada. Lastekaitsespetsialist vajab erinevate organisatsioonide ja võrgustikuliikmete sekkumisi ja teenuseid abivajavate laste ja perede aitamiseks.”

Last ümbritsevad spetsialistid moodustavad tugivõrgustiku, kelle multidistsiplinaarne koostöö aitab kaasa märkamisele, ennetamisele, koostööle ja terviklikule toetamisele. “Kui räägime lapse heaolust ja õigustest, siis me kõik vastutame, eraldi ja koos. Abi ei tohi jääda hiljaks. Seetõttu peab Lastekaitse Liit vajalikuks multidistsiplinaarse koostöö edendamist ja lapse heaolu koostöövõrgustike koolitamist. Koostöövõrgustiku ühised arusaamad lapse õigustest, heaolu hindamisest, analüüsimisest ja multidistsiplinaarsest koostööst tagavad abivajava lapse efektiivse ja tulemusliku aitamise,” rõhutab MTÜ Lastekaitse Liit lapse õiguste programmi koordinaator Helika Saar.

Omavalitsuste võrgustike toetamiseks jätkab Lastekaitse Liit koolitustega 2022. aastal. Järgmised koolitused on kavas Mustvee vallas mais ja Anija vallas ning Paide linnas käesoleval sügisel. Koolitused toimuvad Sotsiaalministeeriumi sotsiaalse partnerluse projekti “Koostöös laste ja perede heaks” raames, koostöös Sotsiaalkindlustusametiga.