EESTI EKSPRESS | Haridusminister pedofiili varjanud naisest: „Õpetaja peab olema usaldusväärne ka õpilaste ja vanemate silmis”

14. aprill 2022

12. aprillil ilmus Eesti Ekspressi veergudel artikkel “Pedofiili varjanud naine õpetab eliitkoolis lapsi. „Miks ta peab alaealiste juurde ronima?“”, mis räägib Tallinna eliitkooli uuest õpetajast, kelle nime guugeldades avastas lapsevanem tõsiasja, et õpetaja abikaasa oli pedofiil, kes pilastas muu hulgas nende ühist poega, ent naine oli lasknud sellel lihtsalt toimuda. Eesti Ekspressi ajakirjanik küsis 14. aprillil ilmunud jätkuloo “Haridusminister pedofiili varjanud naisest: „Õpetaja peab olema usaldusväärne ka õpilaste ja vanemate silmis”” tarbeks kommentaari erinevatelt organisatsioonidelt, sealhulgas Lastekaitse Liidult.

Kuigi artiklis on toodud välja justkui Lastekaitse Liit ei soovinud algul omapoolset hinnangut antud küsimuses anda, ei vasta see tõele. Tõsi, Lastekaitse Liit ei vastanud ajakirjaniku küsimusele kohe, vaid palus võimalust mõni minut aega, et kujundada oma seisukoht, mis oli järgmine:

„Tahaks loota, et inimene on aastate jooksul oma moraalikompassi parandanud. Kas ta on usaldusväärne või mitte, kas ta peaks jätkama sellel tööl või mitte, peaks otsustama tema otsene tööandja. Soovitame kooli juhtkonnal kuulata lapsi ja lapsevanemaid, neil on õigus oma seisukohti väljendada. Kui neil on usaldamatus õpetaja suhtes, siis tuleb leida lahendus: kokku saada vanemate, lastega, proovida selgitada, miks on ühed või teised otsused vastu võetud ja leida kompromiss. Kompromiss pole kindlasti see, et ära lähevad need, kellele olukord ei meeldi,” toonitab lastekaitse liidu kommunikatsiooni- ja koostöökoordinaator Kristina Kukk, lisades, et ka hoolekogu ja õpilasesindus peaksid küsimust tõsiselt arutama.