Targalt internetis advendikalender – diginipid ja -trikid nutiseadme taltsutamiseks

1. detsember 2021

1. detsembrist on avatud Targalt internetis advendikalender, millest leiab diginippe ja -trikke nutiseadmete targemaks ja turvalisemaks kasutamiseks nii suurtele kui väikestele.

Kalendris on igaks päevaks üks praktiline nõuanne, mille saab kohe kasutusse võtta. Näiteks leiab sealt vastused küsimustele:

  • mida silmas pidada Facebooki, Instagrami, TikToki jt sotsiaalmeediarakenduste kasutamisel;
  • kuidas luua tugevaid paroole ja sisse seada kaheastmeline autentimine;
  • millised on kasulikud äpid ja mängud ja kuidas neid tasakaalukalt tarbida;
  • mis on filtrimull ja kuidas hinnata info usaldusväärsust;
  • kuidas toetada enda ja lapse turvalist veebikasutust?

Nipid on abiks nii suurele kui ka väikesele, nii õpetajale, lapsevanemale kui ka õpilastele. Huvilised leiavad kalendri Targalt internetis kodulehel www.targaltinternetis.ee.

Targalt internetis advendikalendri kiidab heaks Politsei- ja Piirivalveameti kommunikatsioonibüroo politseikapten Maarja Punak: “Ma olen näinud igasuguseid toredaid jõulukalendreid, kuid see siin on midagi uut. Iga päev ootab külastajaid üks kompvek kasuliku soovituse kujul.”

“Tavapärase kommikalendri asemel tekkis meil soov pakkuda inimestele miskit palju põnevamat ja mis saab olla parem, kui uued teadmised,” sõnas Kerli Valner projekti Targalt internetis teavitustöö koordinaator Lastekaitse Liidus ning kutsus uudistajaid üles lisaks nippide katsetamisele otsima igas kalendriaknas ka päeva tähte. “Kõik kalendri vaatajad, kes saavad lisaks uutele teadmistele päeva tähtedest kokku ka lahendussõna ja selle ära saadavad, osalevad temaatiliste meenete loosimises,” lisas Valner.

Advendikalendri koostamisse on panustanud Lastekaitse Liit, Haridus- ja Noorteamet ja Tallinna Tehnikaülikool.


Targalt internetis projekti eesmärk on laste, lapsevanemate ja õpetajate targem interneti- ja nutiseadme kasutus. Projekti toetab sotsiaalministeerium ja on kaasrahastatud programmi Euroopa Ühendamise Rahastu poolt.