Just Film toob taas ekraanile lapse õiguste programmi

17. november 2021

17. novembril avatakse filmiga „Metsikud juured“ juba üheteistkümnendat korda linastuv Just Filmi lapse õiguste programm. Programmiga tuuakse vaatajate ette 8 laste ja noorte elu käsitlevat filmi, mille peategelased on noored, kes enda sisemaailma alles avastavad. Filmid valiti välja 18 linateose hulgast ning valimisprotsessis osalesid lisaks spetsialistidele ka noored. 

„11 aastat tagasi ellu kutsutud eriprogrammi jätkuv edu näitab, et raskemate teemade käsitlus on meie ühiskonnas oluline ning laste ja noorte muresid ja probleeme tuleb kuulda võtta. Täna märgatud probleem on õnneliku tuleviku nurgakivi,“ ütleb Just Filmi programmijuht Mikk Granström.

„Lapse õiguste programmi filmid annavad erakordse võimaluse vaadata kaheks tunniks kellegi teise maailma ning teha järeldusi, kuidas oma elus juba eos selliseid asju ennetada-lahendada. Oluline on päriselt lugeda märke, kuid veelgi olulisem on neid tunda,“ ütles Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadikute koordinaator Triin Sooäär (17), kes koos Paula Ritsi (14) ja Hellä Ivaga (16) andis oma panuse filmivalikute tegemisse.

12. – 28. novembrini saab Tallinnas ja Tartus näha kaheksat omanäolist väärtfilmi, mis avavad vaatajale ukse erinevate laste ja noorte maailma. Keeruliste valikute tegemisel on noortele toeks vanemad, kuid mõnikord tuleb neil olulisi otsuseid vastu võtta ka üksinda. Programmiga avaneb võimalus näha linateoseid, mis on kättesaamatud ka suurimatele filmisõpradele. On lugusid, mis ajavad nutma või ka naerma, mõni muudab loodetavasti elu. Midagi leiab igas vanuses kinokülaline. 

Lapse õiguste programmi saadikud on sellel aastal Piret Laos, Indrek Vaheoja, Oliver Hollo ja Alexander Arabkin, kes aitavad programmi tutvustada, vaatavad filme ja osalevad filmijärgsetel aruteludel. 

“Just Filmi lapse õiguste programm pöörab läbi suurepärase filmikunsti tähelepanu väga aktuaalsetele ja tähtsatele teemadele nagu suhted laste ja noorte vahel, koolikiusamine, vaimne tervis jne. Teemad, mis meie ümber olemas on, aga mida me vahel ehk siiski märgata ei pruugi,” ütleb programmi saadik Piret Laos. Ta lisab: “Eriti hea, kui lapsevanemad saavad filme vaadata koos lastega, et pärast nähtu üle arutada.” 

Lapse õiguste programm on ka Valge Õhupalli liikumise partner. Tänavuse programmiga tehakse üleskutse “Aga mina räägin lapsega”, mille eesmärk on luua momente, mis tekitavad võimaluse  lapse ja vanema vahel arutelu tekkeks ning lapsel oma arvamuse avaldamiseks.

Programm avatakse (täna,) 17. novembril kell 15.45 Apollo kinos Solaris värske Ungari filmiga „Metsikud juured“ (režissöör: Hajni Kis, 2021), mis jutustab vanglast vabanenud üksikisa Tibi püüetest taasluua sidet oma tütre Nikiga. „Metsikud juured“ on suurepärane näide sellest, kuidas väiksesse filmimaailma on pakitud suur lugu. Läbi tragikoomiliste, ahastamapanevate ja dramaatiliste vahejuhtumite õpivad isa ja tütar omavahel läbi saama. Lisandub mõlema isiklik võitlus: üks püüab vabaneda kuritegelikust minevikust, teine peab end koolis kehtestama. Filmile järgneb vestlusring kinosaalis, mida veavad lapse õiguste programmi saadikud Alexander Arabkin ja Indrek Vaheoja.

Lapse õiguste programmi filme saab vaadata Tallinnas Apollo Kinos Solaris ning Tartus Athena keskuses ja Elektriteatris. Linastuste ajad on leitavad Just Filmi kodulehelt www.justfilm.ee. Samal veebilehel on märgitud filmide juurde ka soovituslik vanusepiirang, mis aitab lapse eale sobivat filmi valida. 

Lapse õiguste programmi panid kokku Just Filmi, justiitsministeeriumi, sotsiaalkindlustusameti, lastekaitse liidu ning õiguskantsleri kantselei esindajad. Lapse õiguste programmi toetab ka sotsiaalministeerium.