MEEDIAKAJASTUSED | Abikaasade varasuhete liigid ja perekonna ühise eluaseme kaitse

14. september 2021

Kui pulmapäev on paigas, tuleb tulevastel abikaasadel lisaks peokohale, toitlustusele ja bändile otsustada, milline varasuhe hakkab kehtima nende abielule. Vastava valiku peavad abiellujad tegema abiellumisavalduse täitmisel. Millist varasuhet valida ja kuidas on tagatud perekonna ühise eluasemena kasutatava eluruumi kaitse erinevate varasuhete puhul?

Artikli autori advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Katrin Orava sõnul näeb perekonnaseadus ette kolm abikaasade varasuhte liiki: varaühisus ehk ühisvara, varalahusus ehk lahusvara ja vara juurdekasvu tasaarvestus. Kui abiellujad ei vali varasuhet abiellumisavaldusega, kohaldatakse nende varalistele suhetele abielu sõlmimisest alates varaühisust. Abikaasad saavad valitud varasuhet abielu kestel muuta notariaalse abieluvaralepinguga.

kirjutati järgnevates väljaannetes:


Artikkel ilmus Lastekaitse Liidu veebiajakirjas Märka Last projekti „Hea nõu lastega peredele“ raames.