Koolirahu kuulutatakse välja Keilas

26. august 2021


2021/22 õppeaasta Koolirahu kuulutatakse välja teaduspäeval kell 12.00 Keila Kooli esisel väljakul. Pidulik tseremoonia Keila kooli õpilaste etteastete, koolirahu partnerite ning Haridus- ja Teadusministri Liina Kersna heade soovidega kestab kuni 40 minutit ja seda on võimalik jälgida otseülekande vahendusel Koolirahu kodulehel.

Tänavuse koolirahu linna slogan on „Alati toeks ja abiks!“ ning logo kujutab stiliseeritud juurtega puud, mille keskel on Koolirahu tunnuslause.

“Koolirahu ongi see, et kui kellelgi on tuge või abi vaja, siis alati sõbrad toetavad,” ütles tunnuslause autor 6b klassi õpilane Gabriela Ehalill. Logo konkursi võitis kooli 6a klassi noormees Steven Marcus.

“See, et Keila linn koolirahu sümboolika konkursil noori kaasas, on hea näide sellest, kuidas tegutseda mitte ainult laste ja noorte heaks, vaid ka reaalselt nendega koos,” ütles Lastekaitse Liidu Koolirahu projektijuht Ireen Kangro.

Üle-eestiline koolirahu kuulutatakse välja pidulikul tseremoonial, mis toimub igal aastal uues linnas ja nii juba 23. aastat. Käesoleval aastal on see au Keilal, mille piirkonnas täitus tänavu haridustegevuse algusest 330 aastat.

1. septembril allkirjastavad üle-eestilise koolirahu lepingu Keila linnapea Enno Fels ning MTÜ Lastekaitse Liit, Haridus- ja Teadusministeeriumi, Eesti Õpilasesinduste Liidu, MTÜ NÜ TORE, Integratsiooni Sihtasutuse, SA Kiusamisvaba Kooli ja MTÜ Vaikuseminutid esindajad.

Koolirahu liikumise eesmärgiks on saavutada üheskoos turvaline ja sõbralik koolikeskkond õpilastele, õpetajatele, koolipersonalile, lastevanematele ja erinevatele kooliga seotud huvigruppidele. Tegemist pole ühepäevase sündmusega, vaid Koolirahu on mõttemaailm ja haridustee osa, mistõttu toimub aasta ringi erinevaid sündmusi nii Koolirahu linnas kui ka mujal Eestis.

Iga õpilane vajab turvalist koolikeskkonda ning lihtsat ja segamatut koolirõõmu. Et ühtegi päeva ei eksiks kiusu ja vägivalda ning kooliseinte vahel valitseksid sallimine, üksteisest hoolimine, austus ja toetav meeleolu, sõlmivad koolipered igal õppeaastal koolirahu lepingu.

Koolirahuga saavad koolijuhtide algatusel liituda kõik koolid, sõlmides koos terve kooliperega Koolirahu lepingu ja registreerides selle kas Koolirahu veebilehel või printides lepingu välja.

 

 

Päise pilt: Koolirahu väljakuulutamine Võrus 1. septembril 2020. Foto autor: Ulis Guth