90 kaisukat rõõmustab Tallinna Lastekodus elavaid lapsi

30. juuni 2021

Veidi enne suve algust oli Lastekaitse Liidu projektijuhil Ireen Kangrol koos Kõmsi Rahvamaja juhataja Leaga Mäeoruga rõõm õnnitleda Tallinna Lastekodu 20. sünnipäeva puhul ning anda üle ühise üleskutse käigus saadud 90 pilvepatja ja kaisukat.

28. aprillil tegi Kõmsi rahvamaja saabuva lastekaitsepäeva puhul üle-eestilise heategevusliku üleskutse – meisterdada oma kätega armas kaisupadi, mis tooks rõõmu asendushooldusel viibivatele lastele. Palvele teha head reageeris palju inimesi üle kogu Eesti. Käsitööna valminud kaisukaid panid Kõmsi Rahvamaja poole teele nii täiskasvanud kui lasteaia- ja koolilapsed. Noorim meisterdaja oli kõigest 4-aastane.

30. maiks, mil Kõmsi Rahvamajas toimus üleskutse kokkuvõttev päev, saabus kokku 103 eriilmelist lelu. “Üks nunnum kui teine, kuid kõik südamega loodud esemed,” kirjeldas kaisukaid Lea Mäeorg. Tol toredal päikesepaistelisel pühapäeval külastas Kõmsi Rahvamaja Lastekaitse Liidu projektijuht Ireen Kangro, kes rääkis kohale tulnutele asendushooldusest ja uute sõprade teekonnast Tallinna Lastekodu äsja renoveeritud Mustamäe korpusesse, kus pakutakse hoolitsust sügava ja raske puudega lastele, kes ei saa kasvada oma sünniperes.

Kaisukad uues kodus

17. juunil toimus Tallinna Lastekodu Mustamäe maja pereruumide pidulik avamine, millel viibis ka Ireen Kangro, kes koordineerib Lastekaitse Liidu tänavust teemaastat, milleks on asendushooldus. Nimelt soovib liit sel aastal tõsta esile hooldusperedes elavate või lapsendatud laste ja noorte häält, teha see ühiskonnas kuuldavaks ning pakkuda poliitika kujundamise protsessi sisendiks. 

“Mul on väga hea meel, et Tallinna Lastekodu Mustamäe majas elavatel lastel oma toad ning ühiskondlikud ruumid, mis on sisustatud erineva vajamineva tehnikaga,” ütles Ireen ning lisas, et renoveeritud majas on lastel ruumi, kus olla koos perega ning suur avar treeningsaal, mis on tänu suurtele klaasakendele ja tuppa tulevale männikule nii ehe, et seal astub loodus suisa tuppa. “Seal avaras ruumis on õu justkui toas, tundub, et seal on hea olla nii päikselise kui vihmase ilmaga,” lisas ta.

Kõmsi Rahvamaja juhata, Lea Mäeorg, külastas renoveeritud hoonet mõni päev hiljem, 21. juunil. Kokkuleppel Ireeniga oli just Lea see, kes üleskutse autorina suurema osa kaisukatest Tallinna Lastekodule üle andis. Kokku jõudis Mustamäe majas elavatele lasteni 90 lelu, ülejäänud kingiti Lääneranna valla uuele Tervisekeskusele, mis asub Lihulas, ikka selleks, et väikesed patsiendid ja lapsed saaksid neist rõõmu tunda.

“Oleme tänulikud ja rõõmsad uute elanike üle, mis poevad lastele kaissu, rõõmustavad lapsi kõikjal nende kodudes,” kirjutas Tallinna Lastekodu oma Facebookis avaldatud postituses.


Loe lisaks:

Lääneranna Teataja | Rõõm tehtust – lastekaitsepäeva eel Kõmsi Rahvamajas

Valmista lastele üks armas kaisupadi