ERR | Ühingud toetavad seksuaalse enesemääramise piiril viieaastast vanusevahet

19. aprill 2021

Justiitsministeeriumile seksuaalse enesemääramise eapiiri tõstmisega seoses sisendit andnud asutuste ja organisatsioonide hinnangul võiks eapiiri tõsta 16. eluaastani. Mõned soovitavad noorte vahel lubatud vanusevaheks kolm aastat, keskmine soovitus on viis aastat, prokuratuur toetab suisa 10-aastase vanusevahe lubamist, kirjutab ERRi portaal.

Lastekaitse liidu hinnangul tuleks eapiiri kergitada 16, eluaastani. “Spetsialistide poolt on väljendatud, et keskmises puberteedieas võib noore arengutase olla füsioloogiliselt ja kognitiivselt väga erinev, mistõttu selles eas võivad teismelised olla väga erineva valmidusega iseseisvate otsuste langetamiseks,” märkis liit.

Ka nemad toovad välja, et sama vanusepiir on naaberriikides ja see aitaks takistada ka laste seksuaalse väärkohtlemise eesmärgil Eestisse reisimist. Lastekaitse liit toetab samuti viieaastase vanusevahe piiri kehtestamist.

Täismahus artiklit saate lugeda siit – Ühingud toetavad seksuaalse enesemääramise piiril viieaastast vanusevahet