E-smaspäeva annetuse abil komplekteeritud Kaitseministeeriumi kingitud 87 arvutit jõudsid Narva

22. detsember 2020

Kaitseministeerium kinkis Lastekaitse Liidu vahendusel koolilastele arvutid, mis jõudsid eile Narva. Eelmisel nädalal E-Kaubanduse Liidu annetuse ja vabatahtliku IT-abimehe Hannes Kelleri abil õpilaste jaoks koolitööks stardivalmis pandud 87 arvutit toimetab abivajajateni Narva Linnavalitsus.

Arvutite pealelaadimine ja Narva poole teele panemine. Foto: Ireen Kangro

“Lahkuvast aastast on saanud kõigi valdkondade, sealhulgas hariduse, väljakutsete aasta. Sel aastal oli vaja julgust ja põlevaid südameid, et aidata neid, kes seda kõige rohkem vajavad,” on Narva Linnavalitsuse Kultuuriosakond kõigile abistajatele tänulik.

Arvutid lähevad abivajavatele peredele, kus distantsõppel olevatel koolilastel on õppetööks vajalik tehnika puudu ning perekonnal endal pole võimalik arvutit soetada.

“Meil oli võimalik kõik Kaitseministeeriumi annetatud arvutid vastu võtta tänu sellele, et meile tuli hiljuti E-Kaubanduse Liidu korraldatud E-smaspäeva raames kogutud annetus 10 500 eurot, mille nad olid nõus suunama arvutite komplekteerimisse,” oli Lastekaitse Liidu koordinaator Ireen Kangro tänulik, lisades, et sel moel on võimalik aidata rohkemaid, kuna abivajadus on suur.

“Arvutid said üle vaadatud, neisse lisatud uued kiired kõvakettad, arvutitele paigaldatud värske Windows 10 Pro operatsioonisüsteem ning lisatud koolitööks vajalikud tasuta programmid,” ütles IT-abimees Hannes Keller, kelle sõnul saavad koolilapsed endale korralikud ja kiired lauaarvutid, mida on võimalik heaperemeheliku kasutamise juures kasutada veel pikki aastaid. 

E-smaspäeva raames kogutud annetuse eest ostis Lastekaitse Liit nendele arvutitele kõvakettad ning puuduolevad veebikaamerad ja monitorid. Kokku annetas Kaitseministeerium 88 arvutit, millest õnnestus heasse töökorda saada 87.

 


Hea teada

  • Kevadise eriolukorra alguses sündinud kodanikualgatuse “Igale koolilapsele arvuti” ajal läks Ida-Virumaale kolmekohaline arv arvuteid.

  • Alates aprillist 2020 koordineerib  “Igale koolilapsele arvuti” ettevõtete poolt annetatud arvutite ning kohalike omavalitsuste vahelist infoliikumist Lastekaitse Liit. Selle aja jooksul on koostöös Narva omavalitsusega kaardistatud abivajadus 196 perekonda, kellest 59 on juba arvutid saanud ning 87 saab kaetud käesoleva annetusega.
    Seega on tänaseks abi saanud 146 perekonda ja 50 abivajajat on ootel. Üle Eesti on kokku ootejärjekorras üle 110 perekonna.
    Nende arvutite näol on tegemist ettevõtete poolt annetatud seadmete või rahaliste vahendite abil õppetööks töökorda komplekteeritud arvutitega, mis jäävad peredele.
  • Ühtlasi on Narva koolid edastanud omavalitsusele info, mida kogutakse seoses Lastekaitse Liidule eraldatud Haridus- ja Teadusministeeriumi sihtotstarbelise toetuse suunamisega koolidele lisaarvutite soetamiseks.  Narva koolide abivajadus on praeguste andmete põhjal minimaalselt 52 arvutit, mida kriisiolukorras oma õpilastele välja laenutada.
  • Lisaks eelpool mainitud suundadele tegutseb endiselt ka “Igale koolilapsele arvuti!” Facebooki grupp, kus arvutid liiguvad otse inimeste vahel. Sealne tegevus toimub kodanikualgatusena.

Lastekaitse Liidu Facebooki postitus

Lisainfo:

Lastekaitse Liit: Igale koolilapsele arvuti
E-smaspäeval ostles rekordarv külastajaid ning “Igale koolilapsele arvuti” toetuseks koguti üle 10 000 euro
Kaitseministeerium kingib lastele õppetööks 88 arvutit
Haridus- ja Teadusministeerium aitab koolidele distantsõppe jaoks lisaarvuteid soetada