“Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” – 6 nädalat, 6 isa ja 6 lugu

8. november 2020

Tänase isadepäevaga kulmineerub 2. oktoobril alanud kampaania „Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse“, mille jooksul kutsus Lastekaitse Liit koos koostööpartnerite ja tublide eesti isadega mõtisklema isaks kasvamise teemal. Kuus nädalat, kuus isa, kuus lugu. Ausad ja avameelsed mõttevahetused isaks olemisest ja isadusest. Ka tänavune Lastekaitse Liidu aastakonverents, mis toimub 20.novembril, on pühendatud samale teemale. Konverentsist teeb otseülekande Delfi TV.  

Iga isa ja iga perekonna lugu on omanäoline ning kordumatu. Kampaanias “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” osalevad nii lapsega vanemahoolduspuhkusel viibinud isad kui ka need, kes panustasid töö kõrvalt järeltulija kasvatamisprotsessi juba lapse varajases arengueas. Uuringud kinnitavad isade tähtsust laste arengule sünnist saati. Lähedussuhe isaga loob aluse emotsionaalse ja sotsiaalse intelligentsuse arengule ning toetab igakülgselt lapse terviklikku heaolu.

Alates 20. juulist 2020 rakendus Eestis 30-päevane isapuhkus. Kutsume kõiki isasid seda võimalust kasutama ning tegema positiivse sammu kooskasvamise suunas. Meediakampaania viiakse läbi Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks“ raames.

Kõigi isade lood: www.lastekaitseliit.ee/isa.

Hea teada

Samale teemale, “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” on pühendatud ka tänavune Lastekaitse Liidu aastakonverents, mis toimub 20. novembril. Konverentsist teeb otseülekande Delfi TV. Päevakava ja lisainfo: www.lastekaitseliit.ee/isa/konverents-2020.

Kuus nädalat, kuus isa, kuus lugu

“Isaks saades ei kaota Sa tegelikult mitte midagi, vaid see, mis Sul on, omandab uue väärtuse.”Robert Linna

INTERJUU: Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Roberti lugu

“Tänu sellele, mis ülevaltpoolt meile südamesse oli pandud, leidsid lisaks meie oma kolmele lapsele, tee meie perre veel kaks lastekodu ilmakodanikku. Nemad sündisid südamest.”Leho Virma

INTERVJUU: Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Leho lugu.

“Üks võimalus lastest topeltrõõmu tunda on saada neid mitu korraga ja nii mitu korda,” usub Kaarel Oras, kelle peres kasvab viis tütart, sealhulgas kaks paari kaksikuid. “Ärge kartke seda, et teil on palju lapsi. Kartke seda, et teil neid ei ole,” ütleb seekordse loo peategelane.

INTERVJUU: Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Kaarli lugu.

“Ma erinen tavalisest eesti isast ainult ühe väikese asja poolest – ma olin lapsehoolduspuhkusel,” ütleb Kuldar Kullasepp, kelle arvates peaksid kõik isad ja pered seda kooskasvamist kogema. “See teeb Sinust parema mehe,” usub neljanda loo peategelane, kes jäi tütar Meeriga koju siis, kui viimane oli 7-kuune.

INTERVJUU: Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Kuldari lugu.

“Kaarel-poiss on tegelikult täitsa tavaline poiss. No, natukene eriline. Tema maailm on siiras, puhas, seal pole mittemingisugust poliitilist korrektsust. Nägusid ta ei tee, ta teeb nalja.” Hannes Hermaküla

INTERVJUU: Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Hannese lugu

Tasakaal ja lubaduste pidamine on paarisuhtes kõige alus. Kuni sinnani välja, et kui pärast viienda lapse saamist lubad naisele naljaga pooleks, et kui peaksime kuuenda lapse saama, jään ise lapsega koju …ja kui nii lähebki, siis teed ka seda,” muigab tänase loo peategelane. Kuus nädalat, kuus isa, kuus lugu, millele paneb punkti kuue lapse isa Hillar Petersen.’

INTERVJUU: Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Hillari lugu


Videod: Margus Sikk
Plakatite kujundused: Ain Saare
Kampaania juht: Ireen Kangro, Lastekaitse Liit

Lisainfo: www.lastekaitseliit.ee/isa