Hillar Petersen: “Pere on tiim, kellel lapsevanemad võimaldavad edukas olla”

6. november 2020

Perekond Petersen. Foto: Maris Treufeldt

Sel nädalal on lõpusirgele jõudmas „Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse“, mille jooksul kutsub MTÜ Lastekaitse Liit koos koostööpartnerite ja tublide eesti isadega mõtisklema isaks kasvamise teemal. Kuus nädalat, kuus isa, kuus lugu, millele paneb punkti kuue lapse isa Hillar Petersen.

“Tasakaal ja lubaduste pidamine on paarisuhtes kõige alus. Kuni sinnani välja, et kui pärast viienda lapse saamist lubad naisele naljaga pooleks, et kui peaksime kuuenda lapse saama, jään ise lapsega koju …ja kui nii lähebki, siis teed ka seda,” muigab tänase loo peategelane.

Hillari sõnul on lasterikkaid peresid rohkem kui varem ja ka suhtumine on üha paranemas. Tal on hea meel tõdeda, et kui varem vaadati pigem suurema tõenäosusega, et suured pered on mingi paranähtus ja küsiti, kuidas nad üldse hakkama saavad jne, siis nüüd on selge, et saavad küll.
“Suur pere on üha rohkem edukuse märk ehk siis nagu see ka tegelikult olema peab,” lisab mees, kes on seda meelt, et isegi, kui nad seda ei tunnista, tahavad mehed üldjuhul palju lapsi saada ja tegelikult otsustavad naised, kas nad on asjaga nõus.

Kui Hillarilt küsida, mida tähendab tema jaoks mõiste “isa”, on tema vastus konkreetne: “Kindlasti peab mees (isa) olema see tugisammas, kes võtab endale olulised kohustused naise (ema) jaoks väsitaval perioodil nagu rasedus, sünnitusest taastumine ja imetamine. “ Kui räägime isa rollist tänapäeva perekonnas, toob ta välja, et tema meelest tähendab see eelkõige ajalist panust – olla olemas, kohal, hoolida, tegeleda. Nii naise kui lastega.

“Ega muud moodi kui koos tegutsedes ja üksteise vastu huvi tundes side ei teki. Pere on tiim, kellel lapsevanemad võimaldavad edukas olla,” võtab kuue lapse isa enda mõtted kokkku. 

Kampaanias “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” osalevad nii lapsega vanemahoolduspuhkusel viibinud isad kui ka need, kes töö kõrvalt panustasid järeltulija kasvatamisprotsessi juba lapse varajases arengueas. Uuringud kinnitavad isade tähtsust laste arengule sünnist saati. Lähedussuhe isaga loob aluse emotsionaalse ja sotsiaalse intelligentsuse arengule ning toetab igakülgselt lapse terviklikku heaolu.

Alates 20. juulist 2020 rakendus Eestis 30-päevane isapuhkus. Kutsume kõiki isasid seda võimalust kasutama ning tegema positiivse sammu kooskasvamise suunas. Meediakampaania viiakse läbi Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks“ raames.

Hillar Petersen

Video: “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” – Hillar Petersen
Täispikk intervjuu: Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Hillari lugu 

“Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse”

Kampaania kõik seni ilmunud lood:  www.lastekaitseliit.ee/isa
Ja nende lugude plakatid:
https://cutt.ly/RgtW6yx