Tänase “Samal poolel – lapse poolel” seminari alateemaks on asendushooldus ja lastekaitse

9. oktoober 2020

Täna, 9. oktoobril toimub lastekaitsetöötajatele suunatud Lastekaitse Liidu seminaride sarja “Samal poolel – lapse poolel” veebiseminar, alateemal asendushooldus ja lastekaitse. Aastast 2013 toimunud seminaride sarjas on esmakordne, et seminar toimub veebis.

Lapse loomulik kasvu- ja arengukeskkond on tema perekond. Selleks, et laps saaks kasvada oma perekonnas, on riigi kohustus toetada vanemaid laste kasvatamisel. Olukorras, kus aga vanemad ei suuda ka toe korral kindlustada lapsele turvalist, toetavat ja hoolitsevat perekeskkonda ning vanemlikku hoolt, on riigi ülesandeks tagada lapsele sobiv asendushoolduse võimalus väljaspool tema enda perekonda. ÜRO juhised laste asendushoolduseks kohaselt peaks lapse perest eraldamine olema kõige viimane meede ja kui võimalik, peaks see olema ajutine ning nii lühiajaline kui võimalik. Ka Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee soovitus liikmesriikidele Rec(2005)5 hoolekandeasutustes kasvavate laste õiguste kohta rõhutab asendushoolduse erandlikkust, mille rakendamisel lähtutakse eelkõige lapse huvidest ja võimalikult kiirest edukast sulandumisest või tagasipöördumisest ühiskonda. Lapse lahutamine perekonnast peab tagama talle tema põhiõiguste täieliku kasutamise.

Käesoleva aasta 1. juunil elas Eestis asutusepõhisel asendushooldusel ehk pere- ja asenduskodudes kokku 804 last (neist perevanematega perekodudes 517 ja kasvatajatega asenduskodudes 287 last). Eestkostel 1399 last ja noort (2019 detsember seisuga). Kuigi asendushoolduse pakkumisel tuleb eelistada perepõhiseid ja kogukonnakeskseid lahendusi elas 1. juunil hooldusperedes vaid 134 last. Seega on Eestis väga vaja, et oleks rohkem inimesi, kes oleksid valmis pakkuma armastust, hoolitsust ja kodu lastele, kes mingil põhjusel ei saa kasvada koos oma bioloogiliste vanematega.

Lastekaitsetöötajad on eelnevatel aastatele toimunud Samal poolel – lapse poolel seminaridel tagasisidestamisel teemade valiku osas rõhutanud vajadust olla teadlikumad asendushooldusega seonduvast, sealjuures ka riigi planeeritavatest arengutest.

„Asendushooldus on tõsine teema ja vajab kõigi osapoolte ühist pingutust asendushooldusel oleva lapse igakülgse heaolu toetamiseks. Seminar keskendub sellel korral teemadele: kuidas saaks asendushooldusel olevat last kõige paremal viisil toetada, kuidas paremini võrgustuda ja kuidas lastekaitsetöötaja saaks parimal viisil olla eri osapooltele toeks,” tõdeb Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala.
“Kuna soovime kaitsta lastekaitsetöötajate tervist, siis teeme sellel korral seminari erakorraliselt veebis. Samas annab see võimaluse osaleda ka kõigil neil lastekaitsetöötajatel, kel ei oleks mingil põhjusel olnud võimalik Tallinnasse seminarile tulla,” lisab Ojala.

Seminaril kõlavad asendushooldusel olevate laste ja noorte unistused. Tuuli Vellama ja hingehoidja Naatan Haamer Laste ja Noorte Kriisiprogrammist keskenduvad oma ettekandes traumeeritud lapse toetamisele. Seminaril käsitletakse asendushooldusel oleva lapse suhet päritoluperega, antakse ülevaade PRIDE eelkoolitusest, kuuleme hooldusperede muredest ja rõõmudest. Sotsiaalministeeriumi ja Sotsiaalkindlustusameti esindajad annavad ülevaate asendushoolduse hetkeseisust, suundadest, teenustest ja arendustest.

Tegemist on järjekorras neljateistkümnenda tasuta seminariga õigusalaste seminaride sarjast „Samal poolel – lapse poolel“, mis on suunatud lastekaitsetöötajate pädevuse tõstmisele, ning mida MTÜ Lastekaitse Liit korraldab sellel korral koostöös Sotsiaalkindlustusameti, Eesti Advokatuuri ja Sotsiaalministeeriumiga. Seminar viiakse läbi Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks! raames, Sotsiaalkindlustusameti ja Eesti Advokatuuri toel.

Seminare “Samal poolel – lapse poolel” iseloomustavad järgmised märksõnad:

Multidistsiplinaarsus – Üks lapse õiguste või heaoluga seotud peateema, samas seminaril alati esindatud erinevate valdkondade esinejate vaatepunktid, luues kogumis teema käsitlemisel terviku;
Praktilisus – Seminaril käsitletavad teemad on aktuaalsed ja põhinevad sihtgrupi vajadustel. Ettekannetes hulgaliselt näiteid praktikast, teooria ja praktika sümbioos. Eesmärk on anda osalevale lastekaitsetöötajale kaasa uus teadmine, oskus, tööriist vms, mida oma igapäevatöös kasutada;
Koostöö – Seminaride sarja pealkirigi “Samal poolel – lapse poolel” rõhutab, et kõik osapooled, on väljas ühe asja eest – et last toetada. Selleks, et abivajav laps saaks õigeaegselt ja asjakohast abi ja tuge, on vaja sujuvat koostööd, sh infovahetust. Ettekannetes on oluline koht koostöö vajalikkuse rõhutamisel, sh mida konkreetse valdkonna esindajad ootavad lastekaitsetöötajalt, kuidas omavahelist infovahetust parendada, kuhu saab lastekaitsetöötaja vajadusel pöörduda, et paremini last aidata. Lastekaitse Liit on alati pidanud väga oluliseks valdkondadeülest koostööd
abivajava lapse terviklikuks toetamiseks;
Jõustamine – Oluline on lastekaitsetöötajate jõustamine ja julgustamine, sh head praktikad positiivsest koostööst.


Loe täiendavalt: