Täna algav “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” toob avalikkuseni kuue isa loo

2. oktoober 2020

Täna, 2. oktoobril algab isadepäevani kestev kampaania „Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse“. Eelseisvate nädalate jooksul kutsub MTÜ Lastekaitse Liit koos koostööpartnerite ja tublide eesti isadega nii praeguseid kui ka tulevasi lapsevanemaid mõtisklema isaks kasvamise teemal. Kuuel järjestikusel reedel ilmub erineva isa lugu, kus igaühel on oma sõnum. Kampaania avaloos jagab kahe lapse isa Robert Linna, mida tema lapsed on talle õpetanud.

„Kannatlikkust, võimet ennast valitseda, oma sõnu ja tegusid kontrollida,” loetleb Robert Linna. “Nad on mulle näidanud, kui habras võib elu olla ja et inimene on osa loodusest. Nad on õpetanud mind tähele panema elu enda ümber, imama uusi teadmisi. Nad on andnud mu elule tähenduse,” võtab mees isaks olemise kogemuse ja õppetunnid lühidalt kokku.

Kampaania eesmärk on julgustada isasid lapse kasvatamises aktiivsemalt osalema. Muuhulgas innustatakse isasid oma lastega rohkem aega veetma, sealhulgas kasutama võimalust võtta vanemapuhkust  (isapuhkus). Nii ilmub kuuel järjestikusel reedel läbi meediakanalite uus lugu isadest ja nende peredest. Isiklikele kogemustele tuginedes räägitakse ausalt ja siiralt meheks olemisest ja isaks kasvamisest. Igaühel on oma lugu ja oma sõnum.

“Lapsed on nende isade ellu tulnud erineval moel, nii bioloogiliselt kui südames sündides,” kirjeldab kampaania juht Ireen Kangro.  Tema sõnutsi on mõni laps ennast kaua oodata lasknud, teine olnud sünnist saadik teistest erilisem. “Ühise perena koos kasvamisel aga ei ole oluline, kuidas just või milliste võimetega lapsed oma vanemateni jõuavad. Oluline on koos loodud turvatunne ja positiivne usaldussuhe,” kinnitab ta. 

Kampaanias osalevad nii lapsega vanemahoolduspuhkusel viibinud isad kui ka need, kes töö kõrvalt panustasid järeltulija kasvatamisprotsessi juba lapse varajases arengueas. Uuringud kinnitavad isade tähtsust laste arengule sünnist saati. Lähedussuhe isaga loob aluse emotsionaalse ja sotsiaalse intelligentsuse arengule ning toetab igakülgselt lapse terviklikku heaolu. 

Alates 20. juulist 2020 rakendus Eestis 30-päevane isapuhkus. Kutsume kõiki isasid seda võimalust kasutama ning tegema positiivse sammu kooskasvamise suunas!

Meediakampaania viiakse läbi Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks“ raames.



Isade lood leiate:
www.lastekaitseliit.ee/isa   

Esimene lugu:
Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse. Roberti lugu
VIDEO: “Meheks sünnitakse, isaks kasvatakse” – Robert Linna


Pildimaterjal:

Dropbox´is on olemas nii kampaania esimene plakat kui ka kampaania FB cover ja sündmuse päisepilt

Samal teemal: Lastekaitse Liidu veebiajakirja Märka Last isade teemaline erinumber